torsdag 9 juli 2009

Dagens Allehanda (torsdag)

Emanuel Berg är på väg mot Champs-Élysées i den gula ledartröjan. Han lägger den ena säkra remin till den andra. Tre ronder återstår i Kungsör. I tionde ronden bröt sig Pia Cramling ur klungen med vinst mot Daniel Semcesen och är nu en poäng efter tätmannen.

En partiställning från SM-gruppen, sjätte ronden, Åkesson–Blomqvist:


Hur ska hotet Txf6 avvärjas? Blomqvists lösning verkar rimlig, men det finns en hake.
26…Se8? 27.Sxb5! axb5 28.Lxe5 f6 29.Da2+ Kh8 30.Txf6! uppg.

Berlins turneringshemsida berättas att på Jan Lundins födelsedag i går så var det han som ”delade ut presenter”. Det förklaras också att han med sitt vänliga agerande avvärjde en diplomatisk konflikt mellan Sverige och Ryssland (texten av Frank Hoppe):
”Klockan elva idag var det nästan fler spelare än funktionärer i spellokalen. Då saknades ändå familjen Pähtz/Jemelin. När Elisabeth Pähtz anlände lite senare kontaktade hon turneringsdomaren Uwe Bade och frågade upphetsat om han kunde senarelägga Vasilijs parti något. På vägen till spellokalen kom de på att de möjligen hade glömt att stänga av alla elektriska apparater. Bade hade förståelse för hennes oro och bad Jemelins motståndare Jan Lundin om en senare start av partiet. Lundin, ställföreträdande ambassadör för Konungariket Sverige i Tyskland, var införstådd med det. Därmed förhindrades en möjlig diplomatisk konflikt mellan Sverige och Ryssland. Hur Jemelin senare behandlade sin motståndare är en annan historia. När jag lämnade lokalen klockan ett fanns det anledning att oroa sig för den svenska fästningen.”
Lundin hade initiativet i mittspelet men tappade tråden och förlorade. I kvällsronden spelade han remi med turneringsledaren Viktor Erdös, som har samlat ihop 5,5 poäng på de sju ronderna. Lundin har 3 poäng och idag väntar andreplacerade Andrej Maksimenko.

Det finns turneringshemsidor som är allmänt träliga och det finns turneringshemsidor som har något att berätta. Berlinturneringens hemsida tillhör den senare kategorin.

Jan Lundin under partiet mot Vasilij Jemelin. Foto: Frank Hoppe