måndag 1 november 2010

Fridag i Arco

Dusan Rajkovic är i ensam ledning i veteran-VM på maximala 5 poäng. Foto: Gunnar Finnlaugsson

Söndagen var fridag i Veteran-VM. Gunnar Finnlaugsson kopplade av i Arco och passade på att skriva om sitt italienska äventyr:
Stormästaren Evgenij Ermenkov kom till mitt rum för att visa mig ett fantastiskt parti han spelade mot Gyula Sax en gång i tiden. Sedan blev det blixt. Finnlaugsson-Ermenkov: 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 Sf6 4.Sc3 cxd4 5.Sxd4 Sc6 6.g3 e6 7.Lg2 a6 8.0-0 Dc7 9.Te1 Le7 10.Sxc6 bxc6 11.e5 Sd5 12.exd6 Dxd6 13.Se4 Dc7 14.c4 Sf6 15.Sxf6 Lxf6 16.Lf4 Dd7 17.Da4 Lb7 18.Tad1 Dc8 19.Db4 Le7 20.Ld6 och jag vann på tid efter cirka 50 drag. För att inte förstöra statistiken fick han bara en revansch. Efter blixtpartierna fick jag en gratislektion i Kungsindiskt - som jag inte spelar. Volga är bara en liten del av Kungsindiskt, säger min vän Koffe.


Koffe (bilden) är lite speciell, spelar för Palestina, har bott i Quwait och vet allt. Enligt egen utsago har han en mycket bra hälsa trots kedjerökning och diabetes. Han blev känd när han vägrade ställa upp i Bulgarienmästerskapet på grund av rökförbudet.


Den här bilden är från baren i spellokalen: Herman van Riemsdijk till vänster, jag i mitten och Vlastimil Jansa till höger. Det var gravöl för den förre som fick stryk den dagen. Jag bytte böcker med van Riemsdijk på kvällen. Han fick några tunga isländska och jag hans lätta från Brasilien, viktigt för att undvika övervikt på EasyJet. På planet tar de betalt för allt utom toapappret.

För egen del skippade jag fridagens utflykt till Venedig. Schacket spelas i strålande solsken och utflykter arrangeras i regn … Det värsta är dock bristen på information, det finns inget pressrum. Jag har internet tack vare att jag fick låna Calles dator.

Gunnar Finnlaugsson
* * * * *

Lunds ASK:s elitserielag har en blogg och där finns bland annat en intervju med Nils Grandelius gjord efter VM-bronset i Porto Carras. Här är länken.

* * * * *

Ulf Andersson har inlett med två vinster i Bad Wiessee. Båda partierna finns genomspelbara - länk under Aktuella partier i högerspalten.

* * * * *

När det spelas schack på högsta nivå brukar stjärnreportern Ian Rogers finnas på plats och rapportera. Från Nanjing skrev han bland annat för uschess. Ian har kunskap och humor. Vad sägs om följande inledning:
In Nanjing last October, Magnus Carlsen looked like a very average player. He was completely unable to cope with the defensive skills of opponents such as Peter Leko and even managed to lose a series of friendly games against this writer, long retired from competitive play.
Magnus Carlsen en medelmåtta i fjolårets turnering i Nanjing? Det var ju hans livs glansföreställning! Förklaring kommer i nästa stycke – här är länken till artikeln.