fredag 12 november 2010

Helgguiden

Hikaru Nakamura laddar upp med Stieg Larsson. Foto: Elmira Mirzoeva

Den här helgen handlar det framför allt om allsvenskan; elitserien i huvudsak på lördag och övriga divisioner på söndag. Det kommer att bli en mycket hektisk lördag för min del eftersom jag tänker direktblogga från elitserieronden. Jag slår upp mitt läger på Limhamns SK och hoppas på god hjälp från medhjälpare på andra spelplatser. Klockan tolv kör vi i gång. Häng med. Kommentarfältet kommer att vara öppet. Det är utlovat direktsändning från Göteborgsderbyt mellan SK Kamraterna och SS Manhem, men det blir förhoppningsvis bra koll även på övriga matcher.

Det vankas mer lagschack denna helg: i Tyskland är det dags för andra spelhelgen i Bundesliga. Där är det utlovat direktsändning från samtliga matcher fredag (tre matcher från rond 7), lördag (rond 3) och söndag (rond 4). Werder Bremen toppar serien men får klara sig utan Pavel Eljanov, för han har ju fullt upp i Moskva. Måhända deras affischnamn Almira Skripchenko (bilden till höger) får chansen att vara med? Länkar till Bundesliga finns under Nationella lagmästerskap i den oumbärliga högerspalten.

Tal Memorial i Moskva färdigspelas med sista ronden på söndag. Dagens program fick du i gårdagens inlägg. Det möte det talas mest om är Levon Aronian mot Hikaru Nakamura. Efter gårdagens remi med Wang Hao twittrade Nakamura: ”Just one of those days where I could not calculate to save my life. Fortunately, I got off easy and salvaged a draw. Showdown with Aronian!” Amerikanen var alltså illa ute mot Wang.

I förra Helgguiden efterlyste jag information om damernas GP-turnering i Santiago, som skulle vara i full gång om man får tro Fides kalender. Pia Cramling har mejlat över besked: GP-turneringen är uppskjuten och kommer förmodligen att spelas i mars obekant var.

Apropå Pia så har Fide presenterat spelprogrammet för dam-VM i Antakya, Turkiet 4-24 december. I första omgången spelar Pia mot 21-åriga Betul Cemre Yildiz från Turkiet. De har spelat mot varann fem gånger under de senaste fyra åren och statistiken ser bra ut för Pia. Här är partierna. Så får vi se vem som står som världsmästarinna på julafton.

Det finns åtminstone två svenska spelare som har valt bort allsvenskan den här helgen. Håkan Östling och Mikael Näslund finns båda med i startlistan till en öppen turnering i Rijeka, Kroatien som börjar i morgon lördag. Där finns det 19 stormästare bland de 55 deltagarna.

Slutligen vill jag tipsa om Sebastian Nilssons intervju med Jasmin Bejtovic, nybliven IM, som finns här.