torsdag 10 oktober 2013

Besparingar i Wijk aan Zee

Världstrean Levon Aronian återvänder till Wijk aan Zee. Foto: Calle Erlandsson

Arrangörerna i Wijk aan Zee har presenterat ett delvis nytt koncept för sin traditionella festival. Det handlar om besparingar. Grupp A krymps från fjorton till tolv deltagare, medan grupp C försvinner. Vi har blivit bortskämda med att ha en svensk spelare i B- eller C-gruppen. Det är oklart om det blir så i Wijk aan Zee den 10-26 januari 2014.

Nytt är att två av ronderna i A-gruppen kommer att spelas på annan plats än sporthallen i Wijk aan Zee. Rond 4 kommer att genomföras på Rijksmuseum i Amsterdam, rond 9 i High Tech Campus i Eindhoven. Elva av de tolv spelarna i toppgruppen är klara: Levon Aronian, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Boris Gelfand, Sergej Karjakin, Leinier Dominguez, Anish Giri, Arkadij Naiditsch, Wesley So, Loek van Wely och Richard Rapport.

Både Vishy Anand och Magnus Carlsen har tackat nej till inbjudan. Efter VM-matchen i november planerar de att koppla av ett tag.

* * * * *

Det är fortfarande strul med högerspalten. Jag kan ta bort text men inte ändra eller lägga till. Trååååkigt. Direktsändningslänkarna får flytta in här i vänsterspalten. Förhoppningsvis är det en temporär lösning, för det här ger merarbete och jag är absolut inte i behov av sådant.

Direktsändningar torsdag

Tjigorin Memorial klockan 15 (rond 6)

Kings Tournament Bukarest klockan 15.30 (rond 4: Wang Hao-Radjabov, Caruana-Nisipeanu)
Alternativ 2
Partierna genomspelbara.

Bilbao Final Masters klockan 17 (rond 4: Vachier-Lagrave-Aronian, Mamedjarov-Adams)
Alternativ 2
Partierna genomspelbara.

Superfinalen i Rysslandsmästerskapet fridag, rond 6 på fredag.
Partierna genomspelbara.

När det gäller resultat och annan turneringsinformation hänvisas till länkarna under Aktuella turneringar i den trots allt oumbärliga högerspalten.