söndag 20 oktober 2013

Europacupen – rond 1

Limhamns SK på Rhodos. Närmast kameran: Björn Ahlander bakom de svarta pjäserna. Det är Linus Johansson som gör tummen upp på tredje bordet. Foto: Peter Månsson

PETER MÅNSSON:
Efter att ha vunnit elitserien för första gången på trettio år är det Limhamns SK som nu representerar Sverige i Europacupen (Champions League!?) för klubblag. Det känns som perfekt tajming att åka till Rhodos dagen efter att sommaren definitivt försvann från Malmö. Även om turistsäsongen precis är slut här nere så är det väldigt behagligt väder, drygt 20 grader i luften och nästan lika varmt i vattnet. Vi bor och spelar på Rodos Palace Hotel. Även om hotellet är fint och maten helt okej får man intrycket att de inte är vana vid så många gäster på en gång; servicen lämnar en del i övrigt att önska. Den schackliga organisationen har dock fungerat väl än så länge och det är ju det viktiga. Det känns fantastiskt kul att vara här!

Limhamn representeras av Björn Ahlander, Christian Jepson, Linus Johansson, Stefan Schneider, Philip Lindgren, Osmani Penalver och undertecknad (som kapten/reserv). Laget är rankat som 24:a av 53 lag och första ronden inleddes därför mot ett lägre rankat lag, White Knights Chess Club från Wales. Trots att deras elo-snitt låg runt 2000 så spelade de bättre än rankingen antydde och vår seger med 4,5-1,5 får betraktas som en klart godkänd start på tävlingen, det är ju ändå matchpoäng som är det viktigaste.

Limhamns SK – White Knights Chess Club 4,5-1,5
Björn Ahlander – Alan Young 0-1
Christian Jepson – William Hewitt remi
Linus Johansson – Jason Garcia 1-0
Stefan Schneider – David Buttell 1-0
Philip Lindgren – Adam May 1-0
Osmani Penalver – Nicholas Evans 1-0

Philips motståndare hade dessbättre inte tillgång till Nalimovs slutspelsbas i den här ställningen:

Adam May – Philip Lindgren
Svart drar


61.Lb1?
Det handlar om att springaren inte får avskärma löparen. Nalimov visar hur det går till: 61.Lh7, till exempel 61...Sc4 62.Lb1 Se3+ 63.Ke2 Sc2 64.Kd1 Sa3 65.Lh7 och svart kommer inte vidare. Det är remi.
61...Sc4 62.La2
Eller 62.Lh7 Se3+ 63.Ke2 Sc2 och svart vinner.
62...Sa3


Vit är i dragtvång. Han tvingas släppa in svarts kung.
63.Ke2 Kc2 64.Ke3 Sb5 65.Lf7 Kc1 66.Lg6 Sa3


67.uppg.
Vits kung kan inte hjälpa till att hålla springaren borta från c2.

Imorgon är det upp till bevis då vi ska möta Europas (och världens?) högst rankade klubblag, SOCAR från Azerbajdzjan. De har 2753(!) i elo-snitt. Referensen till Champions League känns ganska påtaglig då en vinst skulle kännas som en betydligt större bedrift än om Malmö FF skulle slå Barcelona eller Bayern München. Allt kan dock hända och vi ska i alla fall försöka ge dem en ordentlig match.

Resultatservice.
Turneringens hemsida.
Partierna genomspelbara.