torsdag 3 oktober 2013

GP-turneringen i Paris – rond 10

Fabiano Caruana besegrade Jevgenij Tomasjevskij och gick upp i delad ledning. Foto: paris2013.fide.com

Fabiano Caruanas chans att vinna GP-turneringen i Paris ensam och därigenom kvalificera sig till kandidatturneringen 2014 ökade med dagens rond. Hikaru Nakamura plockades ner från förstaplatsen av en friskt satsande Boris Gelfand, som inte tycks lida av några ålderskrämpor. Nu är det just Gelfand som delar förstaplatsen med Caruana inför morgondagens slutrond. Lottningen för rond 11 återfinns längre ned.

I det nummer av Korrschack som förhoppningsvis går i väg till tryckeriet på måndag finns tre partier där korrvärldsmästaren Ron Langeveld vinner med framskjutningsvarianten mot Caro-Kann. Anhängarna av det bekämpningsmedlet fick ytterligare vatten på sin kvarn genom Caruana. Nu förenklades hans uppgift genom att Jevgenij Tomasjevskij underskattade ett offer i mittspelet.

Fabiano Caruana – Jevgenij Tomasjevskij
Svart drar


27...Lc5?
Det finns en hake med det draget och den finns på e6. Men poängen kommer längre fram och som Caruana påpekade i eftersitsen var den inte lätt att upptäcka i ett tidigt skede.
28.Sxc5 Dxc5 29.Sxe6! fxe6 30.Lxe6+


30...Kh8
På 30...Kf8 följer 31.De4! varpå 31...Se7 faller på 32.Da8+.
31.Lxf5 Lxf5 32.Dxh5+ Lh7 33.De8+ Lg8 34.e6!
Den möjligheten bör man ha sett när man offrar på e6.
34...Kh7 35.e7 De5 36.Df8


36...uppg.
Lite väl tidigt att ge upp, kan man tycka. Efter 36...De1+ 37.Kh2 Ld5 har svart faktiskt ett mothot som inbringar e7-bonden, men efter 38.Df5+ g6 39.Dxd5 Dxf2+ 40.Dg2 De3 41.c4 Dxe7 42.Df2 har vit ett vunnet damslutspel.

Rond 10
Ruslan Ponomariov – Wang Hao remi
Laurent Fressinet – Etienne Bacrot 0-1
Alexander Gristjuk – Leinier Dominguez remi
Fabiano Caruana – Jevgenij Tomasjevskij 1-0
Vasilij Ivantjuk – Anish Giri remi
Hikaru Nakamura – Boris Gelfand 0-1

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter tio ronder:
Caruana och Gelfand 6,5; Nakamura och Bacrot 6; Dominguez och Gristjuk 5; Tomasjevskij, Wang Hao, Ponomariov och Ivantjuk 4,5; Fressinet 4; Giri 3 poäng.

Rond 11 (fredag kl 14)
Boris Gelfand – Ruslan Ponomariov
Anish Giri – Hikaru Nakamuru
Jevgenij Tomasjevskij – Vasilij Ivantjuk
Leinier Dominguez – Fabiano Caruana
Etienne Bacrot – Alexander Gristjuk
Wang Hao – Laurent Fressinet

* * * * *

SWAG DON'T COME CHEAP. Språket är något levande och när det gäller översättningar blir det ofta ett variantval. Översättaren Ola Winfridsson har synpunkter på hur texten på Magnus Carlsens tröja (Foto: Eirik T. Gullaksen) ska översättas:

Angående "swag", så har det ingenting med "swagger" (som att gå på ett lite stöddigt eller kaxigt sätt) att göra i det här fallet, utan med "swag" avses det som ibland även kallas för "goody bags" och delas ut vid stora tillställningar (som Oscarsgalan och andra offentliga tillställningar där kändisar går på röda mattan och poserar framför stora tavlor med sponsorsnamn innan de träder in i själva lokalen). Företeelsen kommer ursprungligen från mässor och liknande där man delar ut diverse prylar (kaffemuggar, t-shirtar, usb-minnen m.m.) med reklamtryck, företagslogotyper o.s.v., men sen har det spridit sig till kändisvärlden, där detta swagutdelande har utvecklats till en veritabal kapprustning. Numera delas det ut märkesvaror (ofta i en märkesväska, därav ordet "goody bag", gottepåse kort och gott) till ett värde av tiotusentals kronor per person vid varje tillställning. Således betyder "Swag don't come cheap" helt enkelt att man för att göra intryck på kändisarna vid dessa tillställningar måste bre på rejält i påsen, så en lämpligare översättning vore kanske "Det kostar att ligga på topp".

Den ursprungliga betydelsen av swag är rövat byte, en betydelse som ju hyfsat enkelt kan överföras på de gratisprylar som folk gärna plockar på sig (läs "girigt roffar åt sig").

Ola Winfridsson
Det skulle förstås vara intressant att få Magnus Carlsens variantval i det här fallet, men han är väl upptagen med annat.

* * * * *

Efter sex ronder i Oslo International har Eduardas Rozentalis fått sällskap på förstaplatsen med Simen Agdestein. De har 5 poäng. Eric Vaarala har 3,5 poäng och möter indiske stormästaren Baskaran Adhiban i morgon.