lördag 26 oktober 2013

Europacupen – rond 7

Underhållning vid avslutningsceremonin. Foto: Peter Månsson

PETER MÅNSSON:
Idag var det sjunde och sista ronden av Europacupen för klubblag på Rhodos. Vi mötte En Passant från Holland som var något högre rankade än vi. Redan vid lunch tog vi vår första partipoäng då vi fick reda på att Björns motståndare återvände till Ryssland efter fredagsronden eftersom hans visum gick ut. Holländarna visste redan när de kom till Rhodos att Vjatjeslav Ikonnikov bara kunde spela sex ronder, men de hade inte någon reserv på plats.

Limhamns SK – En Passant 2,5–3,5
Björn Ahlander – Vjatjeslav Ikonnikov 1-0 w.o.
Christian Jepson – Friso Nijboer remi
Linus Johansson – Manuel Bosboom remi
Stefan Schneider – Henk Vedder 1-0
Philip Lindgren – Richard Vedder 0-1
Osmani Penalver – Dick de Graf remi

Nästa parti som blev klart var Philips som vid remi eller vinst skulle ge honom hans första IM-inteckning. Efter att som svart ha kommit hyfsat ur öppningen kom han dock lite snett i avvecklingen till slutspel och det blev tyvärr en förlust. Trots detta gjorde Philip sammantaget en mycket bra turnering.

Nästa IM-chans hade Stefan som ganska tidigt skaffade sig en liten fördel och sedan säkert spelade hem partiet (som har kommenterats av Axel Smithschack.se). Snyggt jobbat! Detta var hans fjärde(!) IM-inteckning, så nu är det bara att jobba upp rankingen lite grann.

Kvar var då Christian, Linus och Osmani som alla stod bättre. Osmani kämpade i ett tornslutspel med fyra bönder mot tre på samma flygel men lyckades tyvärr inte ro hem hela poängen. Linus hade två merbönder men motståndaren hade en farlig fribonde så Linus tog remi för att säkra matchsegern. Det var troligtvis klar vinst men det visade sig att varianten som Linus tänkt spela hade varit förlust, så det var nog ett lyckosamt beslut!

Sista partiet i matchen, ronden och hela tävlingen blev då Christians. Han fick en liten fördel som vit i Holländskt och vann en bonde. Partiet avvecklades till ett slutspel med dam, olikfärgade löpare samt fyra bönder mot tre på samma flygel. Här manövrerade Christian runt och runt, bytte några bönder samt löparna tills han efter 111 drag ställde in vinstförsöken; 3,5–2,5 till Limhamn.

Vid en summering av veckan visade det sig att vi lyckades bli bästa nordiska lag genom vår 12:e plats (av 53 lag) efter fyra vinster, en oavgjord och två förluster. Eftersom vi var rankade som nummer 24 är vi väldigt nöjda med vår placering. De två lagen vi förlorade mot kom till slut trea och fyra och fem av lagen vi mötte var högre rankade än vi. Vinnare av hela tävlingen blev lite överraskande G-Team Novy Bor från Tjeckien som gjorde en strålande turnering.

Tack alla ni som hemifrån har följt och stöttat oss genom veckan, det har verkligen uppskattats!

Slutresultat.
Partierna genomspelbara här och här.


David Navara, förstabordsspelare i segrande G-Team Novy Bor. Foto: euro2013.chessdom.com

* * * * *

LG: Favorittippade Cercle d'Echecs de Monte Carlo med Pia Cramling i laget vann damklassen i Europacupen efter att ha vunnit alla sina matcher. Pia hade +4 =2 -0. Slutresultat.

* * * * *

Sergei Tiviakov vann Guernsey Open efter sju raka vinster. Dagens etta var en bjudning:

Arne Hagesæter – Sergei Tiviakov
Vit drar


Efter exempelvis 18.Lxb6 axb6 19.Ld3! med idéer som h4-h5 behöver vit inte vara överdrivet ängslig för d4-bonden. På 19...Lf7 följer 20.Db4. Med över en timme kvar av betänketiden spelade Hagesäter i stället det skenbart smarta 18.Lc7?? och efter 18...Sd5 var det bara att ge upp.

Tiger Hillarp Persson förlorade två partier, mot Mark Hebden och Jovanka Houska, som också kom före honom i prislistan. Tiger fick nöja sig med 5 poäng och plats 4-6. Slutresultat.