fredag 25 oktober 2013

Europacupen – rond 6

Limhamn laddar med avkoppling inför näst sista ronden. Foto: Maria Jepson

PETER MÅNSSON:
Tyvärr var internet nere större delen av gårdagen vilket gjorde att det inte blev någon rapport från Rhodos. Vi förlorade matchen med 2-4, vilket ändå får betraktas som godkänt med tanke på motståndet. En seger blev det i alla fall genom Stefans snygga vinst mot en stormästare.

Idag mötte vi laget som har tävlingens coolaste lagnamn, The Smashing Pawns Belvaux från Luxemburg. De var lite högre rankade på de två första borden medan vi hade högre ranking på de fyra övriga.

Limhamns SK – The Smashing Pawns Belvaux 4,5-1,5
Björn Ahlander – Vladimir Hamitevici remi
Christian Jepson – Tom Weber remi
Linus Johansson – Christian Jeitz 1-0
Stefan Schneider – Fiona Steil-Antoni remi
Philip Lindgren – Pierre Gengler 1-0
Osmani Penalver – Olivier Jeitz 1-0

Först klar var Stefan som mötte 2.f4 mot Franskt. Ställningen blev efter ett tag ganska låst och varken vit eller svart hittade någon genombrottsplan vilket resulterade i en dragupprepning. Därefter vann Osmani ett fint parti som avvecklades till ett slutspel med dam och springare mot motståndarens dam och löpare. Här spelade Osmani finurligt och motståndaren gick fel och förlorade.

Linus kom lite bättre som vit i Grünfeldindiskt och hamnade till slut i ett tornslutspel med bonde över. Det såg inte helt lättvunnet ut, men Linus behärskade det bättre än motståndaren och kunde till slut bärga hela poängen.

Christian kom som svart bra ut ur öppningen och hade chansen till ett snyggt genombrott i den här ställningen:

Tom Weber - Christian Jepson
Svart drar


Efter 16...Sxf2!! 17.Kxf2 Dc5+ kommer vits kung inte undan. På 18.Kf1 eller 18.Kf3 öppnas f-linjen med 18...f5, och 18.Ke2 besvaras med 18...La6+. I stället följde 16...Sh6 och kantspringaren hade stora problem att komma med i spelet igen. Christian fick till slut gå ner i ett slutspel med springare mot löpare och bönder på båda flyglarna. Det såg tufft ut, men Christian kämpade väldigt bra och fick till slut en halva.

Björn mötte 1...b6 och kom lite bättre. Han manövrerade sedan väldigt fint ner till ett slutspel med två löpare mot löpare och springare och det såg vunnet ut. Ställningen var dock inte lättspelad och motståndaren lyckades rädda en halva.

Kvar var då Philip som sakta men säkert tryckte ner motståndaren, som till slut nästan kom i dragtvång trots massor av pjäser kvar på brädet. Det hela mynnade ut i ett slutspel med var sitt torn och löpare men med överlägsen ställning för Philip som inte hade några problem att köra hem det. Seger med 4,5–1,5; kaptenen är mycket nöjd!

Imorgon möter vi En Passant, inte från Svedala men väl från Holland som är lite högre rankade än vi. En ny bra match och med lite tur med de andra resultaten kan vi bli bästa nordiska lag. Philip och Stefan har dessutom goda chanser till IM-inteckningar.

SOCAR förlorade mot tjeckiska G-Team Novy Bor, som nu leder inför morgondagens slutrond.