tisdag 8 oktober 2013

Superfinal utan superglans

Peter Svidler har vunnit Rysslandsmästerskapet sex gånger och nu är han i ensam ledning i Nizjny Novgorod. Foto: russiachess.org

I mina öron låter superfinal som en guldkantad final, men det är det knappast tal om i Nizjny Novgorod. Av Rysslands tio högst rankade spelare deltar fyra, och det finns ett par spelare som drar ner rankingsnittet rejält: Anton Sjomojev och Aleksej Goganov är rankade som nummer 56 respektive 58 på den ryska listan. Den senare är IM. Superfinal? Hm.

Nåväl, man kan inte klaga på underhållningen. Sista ronden i GP-turneringen i Paris slutade med idel remier. Nästa dag började superfinalen i Nizjny Novgorod och av de fem partierna där slutade inget med remi. Topprankade Vladimir Kramnik spelade hej vilt mot Sjomojev, som inte lyckades ta vara på sina chanser. Som jag nämnde i förra inlägget förlorade Kramnik i tredje ronden. I dagens rond lyckades ha vinna mot Goganov. Peter Svidler var dagens andre vinnare och han leder nu ensam efter fyra ronder på 3,5 poäng.

I Bilbao och Bukarest slutade tre av de fyra partierna remi. I det fjärde (Bilbao) vann Michael Adams på tid i en remiställning mot Maxime Vachier-Lagrave.

Partierna från Bilbao genomspelbara.
Partierna från Bukarest genomspelbara.
Partierna från Nizjny Novgorod genomspelbara.

* * * * *

När jag letade fram en kombinationsövning till måndagsspalten i Sydsvenskan, så blev följande två partiställningar från pågående Tjigorin Memorial över.

Ido Ben Artzi – Sanan Sjugirov
Svart drar
Vladimir Akopian – Valery Rjanova
Vit drar


Lösningarna finns sist i inlägget.

* * * * *

Axel Smiths bok ”Pump up your rating” har lämnat tryckeriet och finns nu till försäljning. I boken redogör han för olika träningsmetoder, sådana som han har tillämpat för egen del och andra som han har praktiserat som schackinstruktör. Axel presenterar boken på Schackhuset i Lund den 22 oktober klockan 18.30. Det är i samband med tredje ronden i LASK Open. (Andra ronden spelas i kväll med direktsändning.)

* * * * *

Som framgår i twitterflödet är Garri Kasparov högaktuell i schackvärlden igen, dels för att det nu avslöjats att han hjälper Magnus Carlsen med förberedelserna inför VM-matchen, dels för att han tänker ställa upp som motkandidat till Kirsan Iljumsjinov när det ska hållas val i Tromsö nästa år till posten som Fide-president. I förra presidentvalet ställde Kasparov upp som stödtrupp till Anatolij Karpov och det gick inte bra. Är oddsen verkligen bättre när Kasparov själv kandiderar? Tänker han ta hjälp av Karpov? Har förutsättningarna förändrats i grunden nu jämfört med förra valet?

I samband med olympiaden/Fide-kongressen i Tromsö kan spelare, delegater och funktionärer räkna med att få mycket påkostade ”goody bags” av Iljumsjinov. Kommer Magnus Carlsen att gå omkring med sin tröja med texten ”SWAG DON'T COME CHEAP”?

* * * * *

Det är problem med högerspalten, som inte går att uppdatera. Förra gången det hände så tog det Blogger ett par dagar att fixa det hela. För närvarande kan jag alltså inte uppdatera veckodag och rondnummer i direktsändningslistan. Vad gäller Bilbao, Bukarest, Nizjny Novgorod och Sankt Petersburg så är klockslagen desamma imorgon som idag och länkarna fungerar fortfarande. Suck.

Rysslandsmästerskapet i Nizjny Novgorod onsdag kl 13 (rond 5)
Kings Tournament i Bukarest onsdag kl 15.30 (rond 3: Nisipeanu-Caruana, Wang Hao-Ponomariov)
Bilbao Final Masters onsdag kl 17 (rond 3: Vachier-Lagrave-Mamedjarov, Aronian-Adams)

Lösningar
Ben Artzi–Sjugirov: 23...Txf3! 24.Dxf3 Te2+ 25.uppg.
Akopian–Rjanova: 36.Dxh7+! Kxh7 37.e7 uppg. Svarts dam ställs i slagläge inför avdragsschacken. 37.gxf6 är en bilösning.