lördag 12 oktober 2013

Säsongsstart i Bundesliga

Lyckad Bundesligapremiär för Etienne Bacrot. Foto: paris2013.fide.com

Det är två veckor kvar till premiärronden i allsvenskan, men höstsäsongen har kommit i gång på andra håll. I dag spelades första ronden i tyska Bundesliga. Mästarlaget OSG Baden Baden mötte SK Turm Emsdetten, som ställde upp utan Nils Grandelius och Jonny Hector, de enda svenskarna i högsta divisionen. Så gick det som det gick, Baden Baden vann med 6,5-1,5. På första bordet fick vi se två spelare som båda var med i GP-turneringen i Paris nyligen. Där delade Etienne Bacrot tredjeplatsen med Hikaru Nakamura, medan Anish Giri kom sist. Giri har väl knappt hunnit slicka såren efter Paris, där han för övrigt förlorade mot Bacrot.

Etienne Bacrot, OSG Baden Baden – Anish Giri, SK Turm Emsdetten
Svart drar


Vit har klar terrängfördel. 24...Dxc7 25.Dxc7 Tbc8 ser kanske för ett ögonblick ut som en räddning med tanke på vits svaghet på första raden, men efter 26.Dc6! Txc6 27.dxc6 vinner vit. Giri satsade på något annat, men hade nog redan resignerat.
24...f6 25.g4 Tb7
Giri spelade det draget med drygt 45 minuter kvar av betänketiden.


26.Dxf6! uppg.
Vad som händer om svart slår damen är uppenbart, och även efter 26...Txc7 27.Dxg6+ Kh8 28.Dxe8+ Kg7 29.Te6 är det matt på gång.

Baden Baden kommer inte att vara med i Europacupen, som börjar om en vecka på Rhodos. Klubbledningen tycker inte att man kan ställa upp med ett representativt lag eftersom flera av lagets stjärnor är engagerade på annat håll. Nu blir det i alla fall tre tyska lag i Europacupen: Solingen, Eppingen och Mülheim. Sverige representeras av Limhamns SK.

* * * * *

Näst sista rondens möte i Bilbao Masters i går mellan Michael Adams och Levon Aronian hade finalkaraktär. Aronian segrade och då räckte det inte att Adams vann mot Maxime Vachier-Lagrave i dag.

Slutresultat Bilbao Masters (3 poäng för vinst, 1 poäng för remi):
1) Levon Aronian 10; 2) Michael Adams 9; 3) Maxime Vachier-Lagrave 5; 4) Sjachrijar Mamedjarov 5 poäng. Partierna genomspelbara.

Två remier i Kings Tournament i Bukarest i sjätte ronden och där leder Fabiano Caruana en poäng före Ruslan Ponomariov och Liviu-Dieter Nisipeanu. Partierna genomspelbara.

I ryska superfinalen i Nizjnij Novgorod förändrades inget i toppstriden med dagens rond. Peter Svidler leder en halv poäng före Vladimir Kramnik. Partierna genomspelbara.