tisdag 29 oktober 2013

Ulf Andersson i Tyskland och Tjeckien

Ulf Andersson är åter aktiv. Foto: Calle Erlandsson

Följande partiställning är hämtad från andra ronden i den pågående turneringen i Bad Wiessee. Vilket är vits bästa drag? Lösningen sist i inlägget.

Edin Pezerovic – Ulrich Bäuml
Vit drar


Efter fyra ronder i Bad Wiessee finns det sjutton spelare med full pott. Bland dem finns inte Ulf Andersson som efter två vinster har noterat två remier.

Ulf ska i elden igen om en månad. Då är det dags för matchen mellan ett veteranlag och ett damlag i Podebrad, Tjeckien. Med sina 62 år är Ulf yngst i veteranlaget, som förutom honom består av Boris Gulko, Borislav Ivkov och Wolfgang Uhlmann. 79-årige Uhlmann är äldst i gubbagänget. I damlaget spelar Viktorija Cmilyte, Marija Muzychuk, Alina Kaslinskaja och Anastasia Zjazjulkina.

Lösningen: 24.Sxe6! uppg. Det var nog konturerna av kvävmatten som fick svart att ge upp, det vill säga 24...fxe6 25.Dxe6+ Kh8 26.Sf7+ Kg8 27.Sh6++ Kh8 28.Dg8+ Txg8 29.Sf7 matt. Frågan är om Bäuml reflekterade över 24...a4 25.Dxb4 fxe6.

Analys

Om han missade det så kan han ändå trösta sig med att vit står på vinst efter 26.Dg4 Lc8 varefter vit kan nöja sig med 27.Dxa4 eller slutföra angreppet med idéer som Sd6-e4-f6 och Lh2-f4-h6.

* * * * *

Jag är lite blödig ibland och det blev några tårar när Malmö FF säkrade guldet i går. Det kan eventuellt bli ett par till på söndag på Malmö stadion. Det som gör mig mest glad i det lagbygget är faktiskt att det finns en tränare, Rikard Norling, som verkar väldigt engagerad, välformulerad och sympatisk. En raritet. Ändå måste man vara en smula realistisk. Efter MFF-guldet 2010 höjdes tränaren Roland Nilsson till skyarna och våren 2011 försvann han till FC Köpenhamn till mångas stora besvikelse. Sådan är fotbollsvärlden. Hjältar blir snabbt skurkar. Ett lysande undantag: Bosse Larsson, som har mutat in en plats i mitt hjärta för evigt.