onsdag 23 oktober 2013

Europacupen – rond 4

Dagens partier diskuteras på det lokala stamstället. Från vänster: Osmani, Björn, Maria Jepson och Christian. Foto: Peter Månsson

PETER MÅNSSON:
Fjärde ronden och ännu en hård kamp väntade. Haladas VSE Szombathely från Ungern stod för motståndet och det blev en händelserik match som svängde fram och tillbaka.

Limhamns SK – Haladas VSE Szombathely 3–3
Björn Ahlander – Gabor Kovacs remi
Christian Jepson – Miklos Nemeth 1-0
Linus Johansson – Tamas Petenyi 0-1
Stefan Schneider – Gabor Nagy remi
Philip Lindgren – Attila Csonka 1-0
Osmani Penalver – Laszlo Pergel 0-1

Christian vann ganska snabbt kvalitet och spelade sedan hem partiet i hur säker stil som helst. Osmani kom bra ur öppningen men motståndaren hittade ett intressant damoffer som gav väldigt fint spel. Osmani fick till slut offra tillbaka damen och hade sedan bonde under i ett slutspel med springare mot löpare med bönder på båda flyglar. Det såg förlorat ut men efter tidskontrollen gjorde motståndaren ett stort misstag som kunde ha utnyttjats till remi, men tyvärr utförde Osmani de räddande dragen i fel ordning och förlorade.

Osmani gick vilse i komplikationerna. Foto: euro2013.chessdom.com

Philip tyckte att han kom lite sämre ur öppningen och hittade ingen plan att spela på. Istället höll han emot och väntade på att motståndaren skulle hitta på något, vilket han också gjorde. Dock var hans löparoffer inget att hänga i julgranen och Philip kunde rutinerat utnyttja överläget och vinna.

Linus kom snett på det i öppningen och motståndaren hade chansen att avgöra med ett snyggt offer mot Linus orockerade kung. Linus redde dock ut stormen och kom något bättre. Tyvärr bytte han av fel pjäser och motståndaren fick till slut en fribonde som blev avgörande efter ett damoffer.

Kvar var Stefan och Björn som båda hade intressanta partier. Björn kom något bättre men hamnade till slut i ett torn- och olikfärgat löparslutspel som inte gick att vinna. Stefan offrade kvalitet och fick fint spel, men när kvaliteten skulle vinnas tillbaka valde han fel sätt att göra det på vilket också resulterade i ett torn- och olikfärgat löparslutspel med bonde mer som inte heller gick att vinna.

Sammanfattningsvis 3-3, vilket var väldigt starkt, även om det lutade åt att vi skulle ha vunnit.

Imorgon blir det mycket tufft. Vi möter Clichy Echecs 92 från Frankrike som med sina fyra GM och två IM har ett elo-snitt på 2579. Vi laddade ikväll bland annat med att se på fotboll och inspirerades av hur Zlatan trollar med fransmän omkring sig. Vi får försöka oss på något liknande imorgon.