fredag 22 september 2017

Isle of Man International

Nils Grandelius på Isle of Man i fjolårets turnering. Foto: Mike Klein

Imorgon startar Isle of man International, en schweizerturnering där Nils Grandelius får chansen att möta spelare ur världseliten med Magnus Carlsen i spetsen. Flera av dem var med i världscupen men fick lämna Tbilisi på vägen till finalen. Maxime Vachier-Lagrave finns med i den preliminära startlistan. Det återstår att se om han också skyndar till Isle of Man efter gårdagens semifinalförlust i Tbilisi eller om han känner för semester.

Det finns ett par deltagare på Isle of Man som har något extra att spela för. Två av platserna i nästa års kandidatturnering tillsätts av de två högst rankade 2017 och det är främst Fabiano Caruana och Vladimir Kramnik som jämte Wesley So, som har lämnat återbud till Isle of Man, som kommer i fråga.

Kandidatturneringen spelas den 10–28 mars 2018 i Berlin, dubbelrondigt med åtta deltagare. Följande är kvalificerade:

Sergej Karjakin som senaste VM-utmanare.
Levon Aronian och Ding Liren från världscupen.
De två främsta i GP-serien.
De två med högst genomsnittliga elo-rankning under 2017.
Ett wild card.

Det arrangeras fyra GP-turneringar där varje spelare deltar i tre turneringar. Den sista spelas i Palma de Mallorca den 16–25 november. Sjachrijar Mamedjarov och Alexander Grisjtjuk har spelat sina tre turneringar och ligger bäst till. Där kan främst Tejmur Radjabov och Maxime Vachier-Lagrave konkurrera om de två kandidatplatserna.

De två som kommer i fråga för elo-platserna ska ha spelat minst 30 partier under året, och det är de tolv månadslistorna som ligger till grund för beräkningen. De två platserna tillsätts följaktligen efter att listan den 1 december ligger klar. Det är också ett krav att de två har varit med i världscupen eller GP-serien.

Det är arrangören i Berlin som avgör vem som ska få ett wild card, men det finns ett krav att den spelaren ska ha haft elo 2725 på någon av de tolv rankningslistorna under året. Det finns inte någon tysk spelare som uppfyller det kravet. Min gissning: arrangörens wild card ges till den tredje högst rankade i elo-kategorin.