måndag 4 september 2017

Världscupen – omgång 1, andra partiet

Vladislav Artemiev är klar för andra omgången i Tbilisi. Foto: Anastasia Karlovitj

I Tbilisi ägnade sig bland andra Wei Yi, Vladimir Fedosejev och Pentala Harikrishna åt skadereglering efter förluster mot lägre rankade motståndare igår. De var framgångsrika med det och ordnade särspel. Ungefär en tredjedel av matcherna gick till särspel, närmare bestämt tjugotvå. Det blir alltså mycket att kolla på även imorgon.

Andra storfräsare tog vägen till särspel via två remier, däribland Sergej Karjakin och Jan Nepomnjasjtjij. För den senare var det en uppenbar strategi att styra in i särspelet där det är kortare betänketid, snabbschack och vid behov blixt. Idag spelade Nepo en niodragsremi mot Mladen Palac

Ryske junioren Vladislav Artemijev slog två flugor i en smäll. Med vinsten mot Benjamin Bok avancerade han till andra omgången samtidigt som han klev över 2700-strecket. Egyptiern Bassem Amin kunde ha gjort samma dubbel om han vunnit sin vinstställning:

Viktor Erdos – Bassem Amin 
Svart drar

Det finns olika vinstvägar. Han ska bara inte spela ...
67...a3?
… på grund av
68.Txa3!
Den remifinessen känner vi igen från flera läroböcker.
68...Th3+ 69.Ke4 Txa3 patt


Den matchen går också till särspel.


Magnus Carlsen vann båda partierna mot Oluwafemi Balogun. Foto: Anastasia Karlovitj

Magnus Carlsen vann även andra partiet mot Oluwafemi Balogun och möter Aleksej Drejev i andra omgången. Hur stor är chansen att Carlsen går hela vägen till final? Fabiano Caruana uppskattar den möjligheten till 25 procent. Det är visserligen ett spelsystem där slumpen får otäckt mycket utrymme, men nog är väl Carlsens chanser att nå finalen större än så?

Partierna genomspelbara
Resultat
Lottningsträd

* * * * *

HERAKLION. Björn Ahlander har fått en bra start med tre vinster. Det började med en mattsättning:

Ioannis Kiriakakis – Björn Ahlander 
Svart drar

Efter 35...Taxa3 (alternativt 35...Tcxa3) 36.Dxe5 har vit remichanser. Här krävs hårdare tag.
35...Lf4+! 36.g3 Lxg3+!


37.fxg3
Det är väl lika bra att sätta punkt för eländet. Ett alternativ är 37.Kg2 Taxa3 38.b6 Ta2 39.b7 Txf2+ med matt.
37...Tc2 matt

I tredje ronden var Björn mycket illa ute men det ordnade sig. Han delar ledningen med stormästarna Dejan Antic och Sergej Kasparov, och har vit mot Kasparov imorgon. Som framgår i den oumbärliga högerspalten är det direktsändning. Resultat och partier.