torsdag 21 september 2017

Världscupen – semifinaler, särspel

Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian i ett till synes avspänt särspel. Foto: Anastasia Karlovitj

Så är det klart i Tbilisi – Levon Aronian och Ding Liren kvalificerade sig till kandidatturneringen. De ska i och för sig även spela en finalmatch över fyra partier som börjar på lördag, men det är väl mindre intressant vem som vinner den. Världscupen känns liksom Fides GP-turneringar i första hand som kvalificeringsturneringar till kandidatturneringen i Berlin i mars 2018 i den VM-cykel som kulminerar i en VM-match nästa år.

Maxime Vachier-Lagraves vann första särspelspartiet mot Levon Aronian efter en utsökt prepp, och i andra partiet gällde det omvända.

Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar

15.Lc4!?
Det pjäsoffret kom med en hastighet som antydde att det var en prepp. Överraskande nog spelade MVL snabbt även han hela vägen mot avgrunden.
15...hxg3 16.hxg3 Th8 17.e5 De7 18.0-0-0 Sd7 19.exd6 Dxd6 20.Se4 De5 21.d6 g5 22.The1 b5 23.Ld5 Tb8 24.f424...Dd4?
Ooops, ner i stupet. 24...Df5 är enda chansen att kämpa på.
25.De2 Db4
25...Dxa4 bemöts på samma sätt.
26.Dh5!26...uppg.
Till exempel 26...Tf8 27.Th1 Sdf6 28.Dh6+ Kh8 29.Dxf6+ Kg8 30.Dg6+ med matt. I slutställningen hade MVL över en kvart kvar av betänketiden och det handlade alltså om ett snabbparti.

Det var 1–1 och efter två hyfsat korrekta remipartier lyckades MVL med en mirakulös räddning till remi även i det femte särspelspartiet.

Efter ännu en remi var det dags för världscupens så här långt enda harmageddonparti. MVL vann slantsinglingen och valde svart. Han fick 4 minuter mot Aronians 5 där ännu en remi skulle ge svartspelaren MVL matchsegern. Nu blev det inte så, Aronian vann partiet och därmed matchen.


Ding Liren, Kinas förste VM-kandidat. Foto: Anastasia Karlovitj

Ding Liren hade en klar vinstställning mot Wesley So i första särspelspartiet.

Wesley So – Ding Liren 
Svart drar

Vit kan inte röra en fena och det finns flera vinstvägar. Det av Ding valda 41...T8c4 är helt okej. Yasser Seirawan pekade på 41...Lg6 följt av en kungsvandring till h3. Efter alternativet 41...Txf3 42.Sb4!? gäller det för svart att finna vinstdraget 42...Tg8!. Men Ding Liren gick vilse längre fram och tillät So att rädda en halva.

Så hur reagerade Ding på den motgången? Jo, med vit bjöd han remi i nästa parti efter nio drag. So accepterade anbudet för en förlängning av särspelet. När Ding intervjuades efter matchen menade han att So borde ha avslagit remianbudet. Det är förstås lätt att vara efterklok men det ligger något i att So borde ha försökt utnyttja att Ding var besviken och lite ur balans demonstrerat i det snabba remianbudet.

Ding tog sin samman efter den korta återställaren. Med svart offrade han bonde och ryckte åt sig initiativet i tredje särspelspartiet. Fördelen förädlades efter hand och till slut vann Ding ett slutspel med dam mot torn. Sedan ordnade han en säker remi och matchseger. Det är första gången vi har en kinesisk VM-kandidat.

Semifinaler 
Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave remi, remi, 0-1, 1-0, remi, remi, remi, remi, 1-0
Ding Liren – Wesley So remi, remi, remi, remi, 1-0, remi

Final 
Levon Aronian – Ding Liren

Partierna genomspelbara
Resultat
Lottningsträd

Magnus Carlsen bloggar om sin insats i Tbilisi.