måndag 11 september 2017

Världscupen – omgång 3, särspel

Baadur Jobava slog ut Jan Nepomnjasjtjij. Foto: Anastasia Karlovitj

Bland dem som fick lämna världscupen efter dagens särspel fanns Fabiano Caruana. Det var det ryska damlandslagets tränare Jevgenij Najer som slog ut honom. Av de nio amerikaner som var med från start är det bara Wesley So kvar.

I somras i Helsingör berättade Baadur Jobava att han verkligen gick in för världscupen hemma i Georgien. Det vi ser nu är en koncentrerad Baadur – utan solbrillor, och jag tvivlar på att han kopplar av med Carlsberg. Det ska bli spännande att se hur långt det bär. Idag gick det vägen mot Jan Nepomnjasjtjij. Efter remi i första särspelspartiet var det rena bjudningen i det andra:

Baadur Jobava – Jan Nepomnjasjtjij 
Svart drar

32...Tcd4?? 33.Dxd4 uppg.
Just det, gaffeln. Och i nästa omgång får Baadur ta sig an Wesley So. Onekligen en tuff utmaning. 

Den som fick slita hårdast var Levon Aronian som mötte Maxim Matlakov. Där krävdes sex särspelspartier för att få fram en vinnare. Matlakov lyckades komma tillbaka efter underläge två gånger i matchen men inte en tredje gång. David Navara missade i praktiken sin chans att gå vidare i första särspelspartiet:

Alexander Grisjtjuk – David Navara 
Svart drar

Navara spelade 42...Te3 och det utmynnade i remi. Vinsten fanns inom räckhåll med 42...Txe4! 43.fxe4 a5 44.Kf3 Kh7 och vits kantbönder faller som mogna frukter.

Vi kan se fram emot följande matcher när fjärde omgången drar i gång imorgon:

Bu Xiangzhi – Peter Svidler 
Maxime Vachier-Lagrave – Alexander Grisjtjuk 
Vasilij Ivantjuk – Anish Giri 
Daniil Dubov – Levon Aronian 
Wesley So – Baadur Jobava 
Vladimir Fedosejev – Maxim Rodshtein 
Jevgenij Najer – Richard Rapport 
Wang Hao – Ding Liren

Partierna genomspelbara
Resultat
Lottningsträd

* * * * *

Kaan Kücüksari är på delad förstaplats vid ungdoms-EM i Mamaia. Foto: Lars O A Hedlund

MAMAIA. I fjol blev då 14-årige rumänen Bogdan-Daniel Deac världens yngste stormästare. Det är nog en starkt bidragande orsak till att Rumänien står som värd för pågående ungdoms-EM i semesterorten Mamaia vid Svarta Havet. Han är mästerskapens ende stormästare men andrerankad i gruppen U18 efter armeniern Haik Martirosyan. Efter sex ronder delar de förstaplatsen med dansken Jesper Thybo på 5 poäng.

Det finns ett svenskt glädjeämne i gruppen U14 där Kaan Kücüksari delar förstaplatsen på 5 poäng med fem andra spelare, däribland dansken Jonas Bjerre. Partiställningen är från gårdagens rond:

Kaan Kücüksari – Tigran Muchutdinov 
Vit drar

20.Da4!
Ett briljant beslut. Han överger springaren på e4 för att säkra den på c6. Att svart kan slå på e4 med schack hjälper honom inte.
20...Dxe4+ 21.f3


21...Dd5
Att hugga in på e2 gör bara saken värre - det hänger ju på a8 - och efter 21...Sb6 22.Db5 Dd5 23.Dxb6 behåller vit trycket.
22.Sxb4+ Dd7 23.Dxa8+ Ld8 24.Tc1 0-0 25.Txc4


Med två merbönder var det nästan raka vägen till vinst. Hela partiet.

Partierna genomspelbara
Resultat
Svenskarnas resultat

BUDAPEST. I First Saturday GM-turneringen har Gergely Aczel 7 av 7 och ett tydligen ännu inte spelat parti från rond 2. Inför sista ronden ligger Ralf Åkesson på tredje plats med 5 poäng. Resultat.