söndag 3 september 2017

Världscupen – omgång 1, första partiet

Anton Smirnov mot Sergej Karjakin blev remi. Foto: Anastasia Karlovitj

Alexander Onischuk fyller 42 idag och fick en – åtminstone för omgivningen – oväntad födelsedagspresent i Tbilisi. Han skulle möta Yaroslav Zherebukh som dock är kvar i USA. Zherebukh emigrerade från Ukraina för två år sedan och nu väntar han på ett amerikanskt green card. Detta kan inte ha varit ett plötsligt uppkommet problem, och i en turnering med 128 deltagare kunde det gott ha funnits en eller annan reserv på plats.

Med 64 matcher på programmet i första omgången kunde man naturligtvis förvänta sig överraskningar. Den största var väl att Wei Yi, på sjuttonde plats i världsrankningen, förlorade mot den 36-årige ryskfödde kanadensaren Bator Sambuev.

Bator Sambuev – Wei Yi 
Vit drar

Det finns något mycket bättre än att hösta in kvaliteten.
23.Lh3!!
Och absolut inte 23.Sf6+? Lxf6 24.gxf6 Sf5 eller 23.Ld4? Sf5. Förutom att partidraget garderar springaren tar det bort räddningsaktioner baserade på Sf5.
23...Tfd8


24.Td4
24.Ld4 Se8 25.Lc3 fungerar bra men partidraget är ännu vassare. Tornet ska vidare till h4.
24...uppg.

Det finns olika matchstrategier. Någon som tror sig ha bättre chans i snabbschack än i långpartier kan eftersträva två remier med sikte på särspel. Jag tvivlar dock på att det var sådana tankar som fick Tejmur Radjabov att bjuda remi efter 15.h5 mot färingen Helgi Dam Ziska.

Tejmur Radjabov – Helgi Dam Ziska 
Svart drar

Radjabov var nog rädd för konsekvenserna av 15...fxe4. Helgi accepterade remianbudet. Undrar om han övervägde att fortsätta i den obalanserade ställningen.

När Maxime Vachier-Lagrave bjöd remi mot Muhammad Khusenkhojaev så var det säkert för att MVL inte hade kompensation för den bonde som han hade blivit av med.

Muhammad Khusenkhojaev – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar

Även här accepterade den lägre rankade remianbudet. Om denna ställning uppkommit i en Grand Chess Tour-turnering hade MVL säkert inte bjudit remi. Där kunde det ha betraktats som snudd på skamligt.

MVL:s landsman Etienne Bacrot råkade ännu värre ut: den nykorade Frankrikemästaren förlorade mot brasilianaren Alexander Fier.

Det blir ingen finalmatch mellan Magnus Carlsen och Sergej Karjakin av den enkla anledningen att de finns på samma halva i trädet. Om ingen av dem snubblar och faller på vägen kan de mötas i en semifinal. Magnus inledde programenligt med vinst mot Oluwafemi Balogun medan Karjakin fick nöja sig med remi mot 16-årige australiern Anton Smirnov.

Partierna genomspelbara
Resultat
Lottningsträd


Magnus Carlsen har Peter Heine Nielsen vid sin sida i Tbilisi. Foto: chessnews.ru