onsdag 13 september 2017

Världscupen – omgång 4, andra partiet

Vasilij Ivantjuk slog ut Anish Giri. Foto: Chess-News.ru

”Jag är säker på att de med slutspelsbaserna tillgängliga skrattar åt mig”, kommenterade Levon Aronian efter sitt vinstparti mot Daniil Dubov. Han hamnade i ett av dessa slutspel med reducerat material som Nalimovs slutspelbas behärskar till fulländning. Den sista kritiska ställningen uppkom här:

Levon Aronian – Daniil Dubov 
Vit drar

92.Tb2?
Konsten är att på något vis schacka bort kungen från f6 samtidigt som vits kung är beredd att hugga in på g5. Den vägen går inte via partidraget. Rätt väg är omständlig ...
92...Ld3?
I det här läget levde Dubov på de trettio sekunder som han fick efter varje drag. Enda remidraget enligt Nalimov är 92...Ke5!, till exempel 93.Kg7 Kf4 94.Tb4 Kxg4! 95.Txe4+ Kf3 och svart räddar en halva. Partidraget tappar ett avgörande tempo.
93.Tb6+ Ke5 94.Kg7 Kf4 95.Tb4+ Le496.Txe4+! Kxe4 97.Kg6 uppg.
97...Kf4 98.Kh5 och g5-bonden faller.

I kvartsfinalomgången får Aronian möta Vasilij Ivantjuk som kunde avveckla till evig schack och avancemang i en vinstställning mot Anish Giri. Kan Ivantjuk i medvind ge Aronian en match? Tja, varför inte?

Ding Liren vann den kinesiska uppgörelsen mot Wang Hao och går också vidare. Maxim Rodshtein var tvungen att besegra Vladimir Fedosejev med svart för att få till ett särspel och det lyckades han med. Övriga fem partier slutade med remier.

Baadur Jobava pressade världsåttan Wesley So som dock kom undan med en andra remi. För Alexander Grisjtjuk var matchstrategin uppenbar: han ville ta en genväg in i särspelet med kortare betänketid. Med vit bjöd han remi efter tretton drag och Maxime Vachier-Lagrave accepterade anbudet. Det står fem särspel på programmet imorgon.

Omgång 4
Bu Xiangzhi – Peter Svidler remi, remi
Alexander Grisjtjuk – Maxime Vachier-Lagrave remi, remi
Anish Giri – Vasilij Ivantjuk 0-1, remi
Levon Aronian – Daniil Dubov remi, 1-0
Baadur Jobava – Wesley So remi, remi
Vladimir Fedosejev – Maxim Rodshtein 1-0, 0-1
Jevgenij Najer – Richard Rapport remi, remi
Ding Liren – Wang Hao remi, 1-0, remi

Partierna genomspelbara
Resultat
Lottningsträd

* * * * *

MAMAIA. Kaan Kücüksari har förlorat flytet i ungdoms-EM. Vinstställningen i näst sista ronden förvandlades till en förlustställning och i tidsnöden blev han mattsatt. I denna grupp, U14, är dansken Jonas Bjerre kvar i delad ledning. Efter två förluster har Kaan tappat tätkänningen, men han är fortfarande den som har höstat in flest poäng av de sju i svensktruppen.

Partierna genomspelbara
Resultat
Svenskarnas resultat

* * * * *

Världseliten är starkt representerad i den öppna turneringen på Isle of Man 23 september–1 oktober. Senaste nytillskottet: Magnus Carlsen! Bland de anmälda finns även Maxime Vachier-Lagrave som kanske måste lämna återbud. Första finalpartiet i Tbilisi spelas samma dag som första ronden på Isle of Man. Och det skulle väl inte förvåna om MVL har fullt upp i Tbilisi den dagen. Nils Grandelius ska vara med på Isle of Man.