söndag 10 september 2017

Världscupen – omgång 3, andra partiet

Daniil Dubov och Vladimir Fedosejev är klara för fjärde omgången. Foto: Anastasia Karlovitj

Och där åkte Magnus Carlsen ut. Måtte han aldrig få sitt önskemål uppfyllt om att denna typ av cupturnering ska ersätta VM-matcherna. Och lycka till Bu Xiangzhi i den fortsatta jakten på en plats i kandidatturneringen.

Det var alltså med ett tornoffer på g1 som Bu avslutade gårdagens parti. Idag var det ett tornoffer på g7 som säkrade den avgörande remin. Tornoffer blev sålunda ett framgångsrecept mot världsmästaren.

Bu Xiangzhi – Magnus Carlsen 
Vit drar

31.Txg7+! Kxg7 32.Dc7+ Kg6 33.Dg3+ remi
Det är evig schack.

Carlsen kan dela taxi till flygplatsen med Vladimir Kramnik och Hikaru Nakamura, som också har gjort sitt i Tbilisi. De förlorade minimatcherna mot Vasilij Ivantjuk respektive Vladimir Fedosejev.

Ytterligare fem spelare är klara för fjärde omgången: Wesley So, Wang Hao, Maxim Rodshtein, Daniil Dubov och Peter Svidler. Hälften av de sexton matcherna i tredje omgången fortsätter imorgon med särspel.

Levon Aronian vann snyggt igår. Var han inställd på att även försöka vinna andra partiet? Det är i varje fall vad hans motståndare Maxim Matlakov misstänkte efter dagens holmgång. Aronian tog i så han sprack, han gav upp redan efter 27 drag. Ett annat särspel är mellan Baadur Jobava och Jan Nepomnjasjtjij. Det blir garanterat god underhållning i morgon eftermiddag.

Partierna genomspelbara
Resultat
Lottningsträd

* * * * *

HERAKLION. Björn Ahlander föll på sista hindret. Efter att ha varit obesegrad i åtta ronder, där hälften av partierna var mot stormästare, förlorade han i sista ronden mot en obetitlad ukrainare. Björn slutade på femte plats med 6 poäng. En liten tröst är att en halv poäng mer inte hade påverkat hans placering i prislistan. Ryssen Ilja Duzjakov segrade på 7,5 poäng. Resultat och partier.

* * * * *

Sommarens friska blad i den vackra lindallén längs Kungsgatan här i Malmö har börjat singla ner omvandlade till trötta löv. Hösten är definitivt här för idag med dagstidningen kom det en reklambilaga om julmarknader. Detta missbruk av papper brukar dyka upp i övergången från sommar till höst. Jag är beredd att betala ett högre abonnemangspris om jag slipper reklambilagor.

* * * * *

En påminnelse om länksamlingen under ”Schackklubbar som har fast länk till denna blogg” i den oumbärliga högerspalten. Dagens nytillskott: Tanums Schacksällskap. Tipsa gärna om det finns fler klubbar som platsar i den nobla samlingen.

Ungefär var tionde bloggbesökare är från Danmark men det finns tråkigt nog bara en dansk klubb i länksamlingen: Esbjerg Skakforening med presentationen ”Nyheder, kommentarer og daglige opdateringer gør dette til én af de mest interessante skakblogs overhovedet.” Kom igen Danmark – fler länkar, tack!