söndag 24 september 2017

Världscupen – final, första och andra partiet

Finalmatch i Tbilisi – nu med åskådare på plats. Foto: Anastasia Karlovitj

Världscupen har flyttat till en luxuösare spellokal för finalmatchen om fyra ordinarie långpartier. Det var nästan inga åskådare i den tidigare spellokalen i utkanten av Tbilisi, nu finns det en publik på omkring hundra på Biltmore Hotel i stadens centrum. Det är nog tillräckligt många för att Levon Aronian och Ding Liren ska avstå från någon kort remi.

Den första komplikationen i första partiet var att det spelades bakgrundsmusik. Ding var den förste att klaga och efter tio minuter stängdes musiken av. Aronian hade initiativet men Ding lyckades hålla ihop ställningen och ordna remi.

I andra partiet ryckte Aronian åter åt sig initiativet och han spelade upp en vinstställning.

Ding Liren – Levon Aronian 
Svart drar

I partiet följde 58...Sc5 vilket borde ha räckt till vinst, men ännu enklare vore 58...Sc3! 59.Lb3 Se2+ 60.Kd2 Sg1 följt av Sg1-f3xh4. Men Aronian tappade senare tråden och Ding kunde rädda ännu ett parti till remi.

Final
Levon Aronian – Ding Liren remi, remi

Partierna genomspelbara

* * * * *

Isle of Man – rond 1 och 2 

Vladimir Kramnik fick möta Fabiano Caruana i första ronden och båda höll god min. Foto: Chess.com / Maria Emelianova

I ett Twitter inför första ronden skrev Alina L'Ami: ”Första rondens slumpmässiga lottning funkar för min del – möter en stark motståndare imorgon!” Hon mötte Ivan Sokolov – och vann. Det mest uppseendeväckande resultatet av den säregna regeln med slumpvis lottning i första ronden var att Vladimir Kramnik drog en lottsedel på vilken det stod ”Fabiano Caruana”. Och Caruana vann. Det kan faktiskt få avgörande betydelse för vem av dem som kvalificerar sig till kandidatturneringen (se föregående inlägg).

Idag var det dock Caruanas tur att tappa elo och det var efter remi mot tysken Nikolas Lubbe. Öppna turneringar av det här slaget är inte bra för högrankade spelare som är i trängande behov av ännu fler elopoäng. Samtidigt kunde Kramnik glädjas åt 0,8 elopoäng efter sin vinst mot en lågrankad motståndare.

Magnus Carlsen fick möta en betydligt lägre rankad isländsk junior i rond 1 och fick chansen att briljera:

Magnus Carlsen – Bardur Örn Birkisson 
Vit drar

Efter 22.Dxe4 kan man avskriva 22...f6? på grund av 23.Txa8!, men svart kan i stället spela 22...Ld6 och kämpa på. Carlsen hade en mycket bättre lösning.
22.Txa8! Txa8 23.Dxc6 Sc7 24.Lxf7+ Kh8 25.Dxe4Materiellt går det ingen nöd på vit som dessutom har fått korn på svarts kung.
25...Tf8 26.d5 Txf7 27.Sxf7+ Dxf7 28.Dxb4 Sxd5 29.Dxb5 Sxe3 30.Db8+ Dg831.Lxg7+! Kxg7 32.De5+ Kf7 33.Dxe3 Dg6 34.Kh2 h5 35.Db3+ Kf8 36.Db8+ Kg7 37.De5+ uppg.

Carlsen fick slita mer för vinsten mot amerikanen Eugene Perelshteyn idag.

Nils Grandelius finns också med bland tvåpoängarna efter glänsande spel i dagens parti mot Anna Zatonskih.

Partierna genomspelbara
Resultatservice