torsdag 7 september 2017

Världscupen – omgång 2, andra partiet

Vishy Anand kan packa och åka hem. Foto: Anastasia Karlovitj

Idag fick Yasser Seirawan och Eric Hansen hjälp med kommenteringen av Nils Grandelius, som satt hemma hos sin käresta i Köpenhamn. Kul med ett svenskt inslag i världscupen fast det hade ju varit ännu roligare om Nils varit med i Tbilisi. I sändningen fick Nils också frågan varför han inte var där. Här är sändningen från chessbrah och Nils dyker upp en halvtimme in i programmet. Och som så ofta när Yasser är inblandad omnämns Ulf Andersson i positiva ordalag här och där.

För några år sedan förklarade Aleksej Drejev lite nedvärderande i en intervju att Magnus Carlsen bara satt och väntade på att motståndaren skulle göra misstag. Möjligen var det ett lite extra stort nöje för Carlsen att vinna båda partierna mot Drejev. Världsmästaren är för övrigt den ende som har hundra procent. Två dagar spel och sedan en vilodag har varit hans melodi.

Carlsens båda utmanare sedan han erövrade VM-titeln, Vishy Anand och Sergej Karjakin, åkte ut i andra omgången.

Daniil Dubov – Sergej Karjakin 
Vit har spelat 18.a5

Karjakin: ”Jag vet att 18...Txa5 är remi men vid brädet blev jag förvirrad och spelade 18...La7. Jag till och med repeterade den här varianten idag, men det hjälpte inte ...” Schack har blivit ett spel för minnesmästare och även Dubov hade problem att minnas vad han hade analyserat. Han visste att datorn gav vit en liten fördel efter 18.a5 men kunde inte komma ihåg varför. Nu ordnade det sig i alla fall för hans del. Karjakin kan trösta sig med att han som den senaste VM-utmanaren redan har en plats säkrad i nästa års kandidatturnering.

Vishy Anands spel fick tummen ner av Yasser. Elimineringen innebär sannolikt att Anand missar kandidatturneringen 2018. Han kan nog inte räkna med att få arrangörens wildcard.

Olika spelare, olika matchstrategier. Den som hade hoppats på en intressant match i de ordinarie partierna mellan Wei Yi och Richard Rapport är säkert besviken: det blev två snabba remier. I dagens parti bjöd Rapport med vit remi efter åtta drag. Det fanns flera liknande fall. Av de 32 matcherna i andra omgången gick 21 till morgondagens särspel.

I en av matcherna kom ett häpnadsväckande remianbud.

Anton Demtjenko – Vladimir Kramnik 
Vit har spelat 10.Lc4xe6

Anton Demtjenko förlorade första partiet och var tvungen att vinna det andra för att krångla sig fram till ett särspel. Efter att ha slagit på e6 bjöd Demtjenko remi. Självfallet accepterade Vladimir Kramnik det märkliga remianbudet och kommenterade: ”Han mådde kanske inte bra eller också var han mycket imponerad av mig.” Yassers kommentar till remianbudet: ”Patetiskt, jag saknar ord.”

I kontrast till dagens många snabba remier: Sjachrijar Mamedjarov spelade pinsamt länge i ett slutspel med olikfärgade löpare och merbonde mot Jurij Kuzubov. Det var stenremi. Efter 130 drag gav Mamedjarov äntligen upp vinstförsöken.

Partierna genomspelbara
Resultat
Lottningsträd

* * * * *

HERAKLION. Efter gårdagens innehållsrika remi accepterade Björn Ahlander med svart ett remianbud från ryssen Ilja Duzjakov efter tretton drag. Stormästartrion Jevgenij Levin, Sergej Kasparov och Dejan Antic är i topp efter sex ronder på 5 poäng. Björn finns med i förföljargruppen en halv poäng efter och imorgon har han svart mot GM Nenad Ristic. Resultat och partier.