lördag 16 september 2017

Världscupen – kvartsfinaler, andra partiet

Richard Rapport förlorade mot Ding Liren. Foto: Anastasia Karlovitj

I kommentatorstudion förklarade Ivan Sokolov att han inte är så bra på tekniska slutspel, bättre då på offer. Det var i ett läge när Wesley So satt med ett till synes vunnet slutspel mot Vladimir Fedosejev, och där Sokolov hade vissa problem att peka ut den rätta vägen. Alltmedan So gick på i ullstrumporna.

Wesley So - Vladimir Fedosejev 
Vit drar

Svart kan inte tillåta sig att slå av på c4 vilket gör att hans kung hela tiden måste hålla d5-bonden under armarna. Lika illa: svart har tre bönder på fel färg, det vill säga på samma färg som svartfältslöparna.
72.Ld2
Ett första dragtvång. Kungen och löparen kan inte gärna röra sig ur fläcken. Vinstvägen kantas av det ena dragtvånget efter det andra.
72...h5 73.Lc3 Lb6 74.Lb2 Lc7 75.La3 Ld8 76.Lf8 Lg5 77.Lg7 Kd6 78.Le5+ Kc6


79.Kc3
Ett nytt dragtvång. Svarts löpare tvingas överge f4- eller h4-bonden.
79...Lh6 80.Lf6 Lf8 81.Kd3 h3
Varifrån den bonden lämnar brädet förändrar i grunden ingenting.
82.gxh3


Ett avslutande dragtvång.
82...Ld6
Eller 82...Lh6 83.Ld8 och ajöss a5-bonden.
83.Le5 uppg.
Inför utsikten av ett förlorat bondeslutspel var det lika bra att ge upp. I direktsändningen kunde vi se hur en besviken Fedosejev satt och begrundade sitt öde i några minuter, hans blick var riktad fjärran från brädet, innan han sträckte fram näven och gav upp. Farväl Fedosejev.

I efterhand kan man notera att Richard Rapports matchstrategi mot Ding Liren var misslyckad. Tanken måste ha varit att hoppa på ett snälltåg till önskedestination Särspel, på annat sätt kan man inte förklara Rapports beslut att bjuda remi med vit efter elva drag i första partiet. Det var ett erbjudande som Ding säkert accepterade med glädje, och sedan körde han säkert hem ett tornslutspel med merbonde i andra partiet. Farväl Rapport.

Vasilij Ivantjuk pressade Levon Aronian men lyckades inte undgå ett remislut. Farväl Ivantjuk. Kvartsfinalen mellan Maxime Vachier-Lagrave och Peter Svidler går vidare efter två remier. Det blir den enda matchen i morgondagens särspel.

Kvartsfinaler
Maxime Vachier-Lagrave – Peter Svidler remi, remi
Vasilij Ivantjuk – Levon Aronian 0-1, remi
Wesley So – Vladimir Fedosejev remi, 1-0
Ding Liren – Richard Rapport remi, 1-0

Semifinaler
Svidler/MVL – Levon Aronian
Wesley So – Ding Liren

Partierna genomspelbara
Resultat
Lottningsträd