torsdag 28 september 2017

Isle of Man – rond 6

Nils Grandelius pressades hårt av tolvårige Ramesh Praggnanandbabu. Foto: Chess.com IoM International / John Saunders

Tja, vad ska man säga om Magnus Carlsens öppningsval i Douglas? 1.e4 Sc6!? mot Rustam Kasimdzjanov i förrgår och 1.Sf3 b6!? mot Pavel Eljanov idag. Jon Ludvig Hammer twittrade om dagens val: ”Magnus får Owens försvar att se ut som världens bästa öppning! Med svart står han bättre efter 17 drag och har mycket bättre tid.” Carlsen inkasserade vinsten efter 29 drag och är i ensam ledning på 5,5 poäng. Imorgon har han vit mot Vidit Santosh Gujrathi som är ensam tvåa på 5 poäng.

Efter hyfsat solida remier mot Fabiano Caruana och Vishy Anand fick Nils Grandelius utstå en rejäl pärs mot tolvårige Ramesh Praggnanandbabu. I ett par övergångsskeden stod Nils på förlust men han lyckades till slut bärga en ny remi. Praggnanandbabu är ännu inte stormästare – det är däremot fjortonårige rumänen Bogdan-Daniel Deac som Nils möter imorgon. När de möttes i Minsk-EM i somras blev det remi.

Det finns många juniorer på Isle of Man som gör starka insatser medan ett par av de äldre VM-kämparna har det svårt. Vladimir Kramniks kval har belysts tidigare och idag var det Boris Gelfand som gick på pumpen.

Boris Gelfand – Anna Zatonskih 
Vit drar

35.Tf2?
Efter 35.Tfd3 De7 har svart spel för bonden. Striden hade gått vidare. Efter partidraget har svart ett snyggt vinstdrag.
35...Tc5!!


36.De2
Även efter 36.dxc5 Txd1+ är det damschacken på c6 som spökar, till exempel 37.Tf1 Dc6+ 38.Kg1 Sh3 matt eller 37.Kg2 Dc6+ 38.Tf3 Dxf3 matt.
36...Dc6+ 37.Tg2 Txb5


38.uppg.


Anna Zatonskih besegrade Boris Gelfand. Foto: Chess.com IoM International / John Saunders

Partierna genomspelbara
Resultatservice