lördag 2 september 2017

Världscupen – invigningen

Magnus Carlsen drog vit. Foto: ruchess.ru

Idag var det invigning i Tbilisi med lottdragning, mat, dryck, tal, musik och georgisk dansuppvisning. Magnus Carlsen intog scenen och drog upp ett papper ur ett vinkrus som visade att han ska ha vit i första partiet mot Oluwafemi Balogun. Vid vartannat bord har den högre rankade spelaren vit i första partiet. Spelschemat.

* * * * *

CHANIA. Björn Ahlander avslutade med remier mot två ryska stormästare, Jevgenij Gleizerov och Jevgenij Levin, och kom på tolfte plats med 6,5 poäng. Alexander Charitonov höstade in förstapriset på 7,5 poäng. Slutresultat. Nu drar Björn vidare till nästa öppna turnering på Kreta, som arrangeras i Heraklion.

* * * * *

På København Skak Unions webbplats finns ett intressant arkiv med bland annat KSU-Nyt. I nummer 3/1955 finns en notis om ett initiativ från Stockholms Schackförbund som fick mig att höja ögonbrynen. Chartrat flyg!
Inbjudan till svenskmöte
Stockholms Schackförbund har skickat ett förslag till København Skak Union om ett årligt matchutbyte med start i Köpenhamn i år. Tanken var att Stockholms Schackförbund skulle chartra ett flyg för att kunna genomföra matchen på en dag inklusive resa tur och retur. KSU:s styrelse har undersökt möjligheten för en sådan stadsmatch, som hade haft stort värde både schackligt och personligt, och tackat för visat intresse men tvingats avböja förslaget. Det hade annars varit den helt rätta stadsmatchen.
KSU tackade nej av ekonomiska skäl. Tanken var ju att Köpenhamnslaget skulle iväg till Stockholm året därpå och det var den kostnaden som sänkte förslaget. Stockholms SF å andra sidan måste ha haft en strålande ekonomi i mitten av 1950-talet.