måndag 13 augusti 2018

Manhems GM- och IM-turnering – dag 3

Stefan Schneider förlorade mot Petro Golubka. Foto: Sören Svensson

Bilder på Petro Golubka får mig lustigt nog att tänka på Bent Larsen. Det var ju det där med att Bent aldrig spelade med slips om halsen. Han menade att ett sådant tygstycke bara försvårade blodtillförseln till hjärnan. Jag har sett Golubka spela med fluga både i Cellavision Chess Cup och nu i Manhems GM-turnering. Idag tycktes det inte vara några problem med blodomloppet: han svarade för det enda vinstpartiet i rond 4 i Mölnlyckes kulturhus.

Stefan Schneider – Petro Golubka 
Svart drar

32...Tc2! 33.Dd1
33.Sxc2 faller ju på 33...Lxf2+.
33...Txf2!34.Dxc2
På 34.Kxf2 följer 34...Lxe3+ med snar matt.
34...Tg2+ 35.Kh1 Dxc2 36.Txb4
Eller 36.Sxc2 Tg1 matt.
36...Txh2+37.uppg.

Med den vinsten gick Golubka upp i ensam ledning. Bengt Lindberg hade vinstchanser i det här läget:

Bengt Lindberg – Mads Vestby Ellingsen 
Vit drar

Efter 35.Tg2 Te4 36.Sf1 Sxf1 37.Kxf1 Lxd2 38.Txd2 Th4 räckte Bengts merbonde inte till vinst. Det hade funnits mer att hämta efter 35.Sf1! och svarts springare är neutraliserad, till exempel 35...Lxd2 36.Sxd2 Te6 37.Tg2 Tf6+ 38.Ke3, eller 35...Lc7 36.Sxh2 Lxh2 37.Tg6, i båda fallen med goda vinstchanser.

GM-turneringen, rond 4
Stellan Brynell – Orest Gritsak remi 
Bengt Lindberg – Mads Vestby Ellingsen remi 
Eduardas Rozentalis – Johan-Sebastian Christiansen remi 
Stefan Schneider – Petro Golubka 0-1 
Linus Johansson – Tapani Sammalvuo remi

Ställningen efter fyra ronder
Petro Golubka 3; Eduardas Rozentalis, Linus Johansson, Johan-Sebastian Christiansen och Stellan Brynell 2,5; Bengt Lindberg och Tapani Sammalvuo 2; Orest Gritsak 1,5; Mads Vestby Ellingsen 1; Stefan Schneider 0,5 poäng.

IM-turneringen, rond 4
Ihor Vyptjaniuk – Thomas Ernst remi 
Isak Storme – Milton Pantzar remi 
Erlend Mikalsen – Mikkel Antonsen remi 
Vasilij Nedilko – Tom Rydström remi 
Anders Hobber – Kaan Kücüksari remi

Ställningen efter fyra ronder
Ihor Vyptjaniuk 3; Anders Hobber, Erlend Mikalsen och Isak Storme 2,5; Tom Rydström, Milton Pantzar och Thomas Ernst 2; Kaan Kücüksari 1,5; Vasilij Nedilko och Mikkel Antonsen 1 poäng.

Partierna genomspelbara
Resultatservice GM-turneringen
Resultatservice IM-turneringen

* * * * *

GCT i Saint Louis – dag 3

Sjachrijar Mamedjarov kom på delad förstaplats i snabbschacksturneringen. Foto: GCT

Sjachrijar Mamedjarov spelar sin första turnering i Saint Louis och han har gjort det framgångsrikt. Det blev en delad förstaplats med Hikaru Nakamura i snabbschacksturneringen. Nu återstår den dubbelrondiga blixtturneringen. Intervjuad av Maurice Ashley förklarade Mamedjarov att Nakamura förmodligen vinner blixten och segrar totalt när det är dags att summera efter de fem dagarnas spel. I blixten är det normal poängfördelning med 1 poäng för vinst och en halva för remi.

När det spelas snabbschack eller blixt sjunker spelnivån hos världseliten ibland till kafénivå, de kan bli väldigt mänskliga och tappa huvudet. Fabiano Caruana stod för dagens grövsta bortsättning:

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez 
Vit drar

54.Te7??? Dxe7 55.uppg.
Det var naturligtvis en tänkt springargaffel på f5 som spökade när han placerade tornet i slag. En ödesdiger synvilla. Tur ändå att det inte var i ett särspel i en VM-match.

Slutställningen i snabbschacksdelen (2 poäng för vinst, 1 poäng för remi):
Sjachrijar Mamedjarov och Hikaru Nakamura 12; Fabiano Caruana 11; Sergej Karjakin, Levon Aronian och Leinier Dominguez 9; Wesley So och Maxime Vachier-Lagrave 8; Vishy Anand och Alexander Grisjtjuk 6 poäng.

Partierna genomspelbara