Efter den hårda fajten mot Sergej Karjakin kunde Magnus Carlsen inte spela med full kraft mot Levon Aronian. Carlsen berättade att han hade stora problem med att gå ner i varv efter partiet mot Karjakin, hur det blev en sömnlös natt och att han hade somnat först framåt gryningen. Mänskligt. Det blev remi mot Aronian, som efteråt kommenterade sitt val av 1.e4 i Saint Louis. Han tyckte att det var skoj att pröva nya öppningar, om än lite vågat. Han citerade ett ryskt ordspråk: ”Den som inte riskerar nåt får aldrig dricka champagne.”
Fabiano Caruana gick ur dragupprepningar mot Sjachrijar Mamedjarov i en remiaktig ställning, och Sjach tyckte att det var ett korrekt beslut: ”Bra idé för honom att spela ut partierna inför VM-matchen.” Caruana får ta till vara möjligheten till träning.
Den ende som bröt remiraden i rond 3 var Alexander Grisjtjuk som besegrade Hikaru Nakamura. I direktsändningen kan vi se att storfräsarnas agerande vid brädet inte skiljer sig från det som vi amatörer ibland är med om. När Grisjtjuk hade gjort sitt 40:e drag och klarat av tidsnöden lämnade han bordet. Nakamura ville försäkra sig om att de hade gjort 40 drag, så han sträckte sig över brädet, lyfte bort Grisjtjuks penna och kollade partiprotokollet. Han la resignerat ner pennan, lutade sig tillbaka och skakade på huvudet. Dragserien var avklarad och ställningen var tröstlös. 49 drag senare hade Nakamura definitivt fått nog.
Betänketiden i Sinquefield Cup är speciell. Det är 100 minuter för 40 drag följt av 60 minuter för resten av partiet med 30 sekunders fördröjning från första draget. Av någon anledning har man frångått systemet med increment (tidstillägg) till förmån för delay (fördröjning). Om jag har förstått det hela rätt så fungerar systemet med fördröjning så här: låt oss säga att A i partiet mot B har 5 minuter kvar av betänketiden. När B har gjort sitt drag och omställer uret så får A genast 30 sekunder extra, det vill säga summa 5 minuter och 30 sekunder. Om A gör sitt drag efter mer än en halv minuts betänketid löper tiden som vanligt. Om A gör sitt drag efter låt säga 17 sekunder så kan han inte sätta in 13 sekunder på sitt tidskonto. De 13 sekunderna går upp i rök. Till skillnad från systemet med increment/tidstillägg kan man inte bunkra tid. När B har gjort sitt drag är det alltså en halv minuts delay/fördröjning innan det börjar knapras på de fem minuterna. Så länge A spelar raskt – mindre än en halv minuts betänketid per drag – kan hans betänketid stå kvar på fem minuter, men det blir aldrig mer.
Rond 3
Levon Aronian – Magnus Carlsen remi
Sergej Karjakin – Vishy Anand remi
Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So remi
Hikaru Nakamura – Alexander Grisjtjuk 0-1
Sjachrijar Mamedjarov – Fabiano Caruana remi
Partierna genomspelbara
Ställningen efter tre ronder:
Alexander Grisjtjuk, Magnus Carlsen, Sjachrijar Mamedjarov och Levon Aronian 2; Maxime Vachier-Lagrave, Vishy Anand och Fabiano Caruana 1,5; Wesley So och Hikaru Nakamura 1; Sergej Karjakin 0,5 poäng.
Rond 4 (tisdag kl. 20)
Sjachrijar Mamedjarov – Levon Aronian
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Alexander Grisjtjuk – Maxime Vachier-Lagrave
Wesley So – Sergej Karjakin
Vishy Anand – Magnus Carlsen
* * * * *
14:59:57 – tre sekunder kvar till rondstart i Riga. Foto: eycc2018.eu
RIGA. Bland över tusen deltagare vid ungdoms-EM kommer 26 från Norge och 18 från Danmark. Där ligger Sverige med 4 deltagare i lä. I fjol blev det guld för danskarna genom Jonas Bjerre i U14 och Jesper Thybo i U18. Jonas är på plats i Riga för att försvara sin EM-titel i U14, och han startade i stor stil:
Jonas Bjerre – Igor Schlegel
Vit drar
24.Te7! Lxb2+
Eller 24...Lxe7 25.dxe7+ Dxe7 26.Ld6! med matt eller damvinst.
25.Kd2 Qf5 26.Le3
Vits kanoner är riktade mot f7. Det är kört.
26...Tb4 27.Txf5 Txc4 28.Texf7+ Kg8 29.Tf8+ uppg.
Svenska kvartetten mötte lägre rankade motståndare med resultatet tre vinster och en remi.
Resultat och partier.