lördag 18 augusti 2018

Sinquefield Cup i Saint Louis

Rex Sinquefield har gjort ett drag som tillät Magnus Carlsen att genast sätta matt. Foto: GCT

Dagen efter Saint Louis Rapid & Blitz arrangerades en lättsam blixtmatch mellan Team Rex och Team Randy, som fått namn efter sponsorn Rex Sinquefield och hans son. Förutom spelare från GCT-evenemanget anslöt sig Magnus Carlsen och kommentatorn Peter Svidler i de båda lagen. Det var blixt där trashtalk och utskrattning uppmuntrades. Det var alltså mindre seriöst än kaféblixt. Ett av lagen vann.

I kväll börjar allvaret: rond 1 i Sinquefield Cup. Följande står på programmet:

Rond 1 (lördag kl. 20)
Levon Aronian – Sergej Karjakin 
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand 
Sjachrijar Mamedjarov – Wesley So 
Fabiano Caruana – Alexander Grisjtjuk

* * * * *

GÖTEBORG OPEN. Några av deltagarna i Manhems GM- och IM-turneringar är även med i efterföljande Göteborg Open. Efter gårdagens fyra snabbschacksronder var det en ukrainsk trio bestående av Petro Golubka, Orest Gritsak och Ihor Vyptjaniuk i topp med idel vinster. Efter första ronden med långpartier bildar de fortfarande tätgrupp, nu med 4,5 poäng.

En partiställning från rond 4:

Ola Westerlund – Baldur Teodor Petersson 
Svart drar

Vilket är bästa sättet att bemöta matthotet på h7? Lösningen finns sist i detta inlägg.
Resultat och partier.

STOCKHOLM OPEN. Lasse Karlsson och Jung Min Seo står rankningsmässigt i en klass för sig i Stockholm Open. Deras möte i rond 4 slutade remi och det är den enda halvan Lasse har släppt i de sju spelade ronderna. Jung Min Seo spelade remi även mot Mikael Arovén och ligger en halva efter Lasse med två ronder kvar. Resultat och partier.

GIBRALTAR. Edvin Trost är stor elofavorit i en juniorturnering U12 i Gibraltar, och han har radat upp vinster i de tre inledande ronderna. Turneringen spelas över sex ronder, så man har redan kommit halvvägs. Resultat och partier.

VM-MATCHEN. Fide informerar att både Magnus Carlsen och Fabiano Caruana har signerat kontrakt om spel i London i november.

* * * * *

I partiet Westerlund–Petersson följde 32...Lxg3+! 33.uppg. Det handlar om 33.Kxg3 Df4 matt och 33.Kg1 Db1+ med matt.