GÖSTA SVENN:
Senast en amerikan skulle upp i en VM-match var ju 1972, och inför den hade Bobby Fischer inte besegrat världsmästaren Boris Spasskij i ett enda parti, om jag minns rätt. Nu är det andra premisser, och i den här rondens möte förväntades världsmästaren undvika en debatt om utmanarens patenterade ryska försvar. Det snacket skulle han ta när de drabbas samman i London. Alla räknade med en eller annan anonym engelsk variant, eller något dambondespelsaktigt. Men icke. 1.e4 och Ryskt blev det, och därtill den populära varianten 5.Sc3 med lång rockad och allt.
Världsmästaren anlände först av de två till brädet, och han såg extra fokuserad ut. Utmanaren hade sagt att han på senare tid känt av världsmästarens vässade ansatser att besegra honom i deras inbördes partier.
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana
Vit drar
14.Le2!
Löparen var skenbart stark på c4. Om den hängt kvar på diagonalen ner mot f7 skulle svart ha murat in den med Se5, b5, Sc4.
14...Lg4?! 15.Sh2 Lxe2 16.Dxe2 Se5
Caruana sa efteråt att enligt vad han begriper om sådana här ställningar bör svart inte ha några problem. Möjligen har han inte riktigt begripit ställningen, för varför bytte han av sin fina vitfältslöpare egentligen? Kanske säger partianläggningen också ganska mycket om världsmästarens suveräna förmåga att bedöma ställningar långsiktigt.
17.Lc1!
Ännu en effektiv löparreträtt. ”À la Karpov”, som Yasser Seirawan påpekade. Eller en förebyggande åtgärd som inte ens profylaxmästaren Petrosian skulle ha kommit på. Eller bara: ”Carlsen plays like Carlsen”, som Jen Shahade sa i tv-studion.
17...Dc6 18.f4 Sc4 19.Dd3 De4 20.g4 Se3 21.Tde1 Dxd3 22.cxd3 Sd5
23.Teg1!
Lysande. E-linjen kan kvitta just nu. Vit rullar upp ett kungsangrepp trots att damerna är avbytta.
23...Te6 24.g5
24...Se7?
Med passiv ställning och trytande betänketid tror sig Caruana hinna med en bekväm omplacering av hästen till f5.
25.gxh6!
Och medan en pressad Caruana nu satt och grubblade klev Carlsen plötsligt in i bekännelsebåset, där han inte yttrade ett enda ord utan bara la pekfingret för munnen, så där som fotbollsspelare gör när de ska tysta sina belackare efter ett mål.
25...Txh6 26.f5 Th7
Inte 26...Txh5 27.Sg4 Txh1 28.Sf6+ jämte matt. Det var detta Caruana hade missat när han gick med springaren till e7.
27.Sg4?
Om man tittade noggrant hade pekfingret i bekännelsebåset darrat en smula, och här darrar världsmästaren på manschetterna. Han berättade efteråt att han var helt säker på att vinna, men att han på sistone upptäckt att han inte förmår följa sin intuition och fatta rätt beslut i avgörande lägen. Mycket stod också på spel, menade han, och han medgav att det varit lite nervöst under partiet.
”The round of the pawns” kallade Maurice Ashley ronden, eftersom många udda bondeflytt gjordes i partierna. Det starkaste bondeflyttet av dem alla kom dock aldrig till utförande: 27.f6! och efter 27...Sf5 28.Sf3 har svart en hopplöst passiv ställning.
27...Kh8 28.f6 Sg8!
Även Caruana backar framgångsrikt med en lätt pjäs, så som Carlsen gjorde med löparna tidigare. Mästerligt försvar. Maurice Ashley påpekade att Karjakin lyckades försvara sig lika envetet i senaste VM-matchen, länge och väl i alla fall. Efter partidraget tänkte Magnus upp sin tid, men kom ingenvart med svarts ställning. Som Seirawan påpekade ser diagramställningen litegrann ut som en stökig Fischer Random/Chess 960-position. Den 11–14 september vankas i Saint Louis för övrigt storturneringen Champions Showdown i den sortens schack, med bland andra Garri Kasparov i startfältet.
I efterintervjun kunde inte Seirawan hålla sig, utan frågade vad den där tystande åtbörden i båset handlade om. ”En kul grej bara, fast den blev ju inte så lyckad”, sa Magnus och log snett.
Rond 7
Levon Aronian – Wesley So remi
Vishy Anand – Alexander Grisjtjuk remi
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana remi
Sergej Karjakin – Sjachrijar Mamedjarov remi
Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamurai remi
Partierna genomspelbara
Ställningen efter sju ronder:
Fabiano Caruana 4,5; Alexander Grisjtjuk, Magnus Carlsen, Sjachrijar Mamedjarov och Levon Aronian 4; Maxime Vachier-Lagrave och Vishy Anand 3,5; Wesley So 3; Hikaru Nakamura 2,5; Sergej Karjakin 2 poäng.
Rond 8 (söndag kl. 20)
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian
Hikaru Nakamura – Sergej Karjakin
Sjachrijar Mamedjarov – Magnus Carlsen
Fabiano Caruana – Vishy Anand
Alexander Grisjtjuk – Wesley So