fredag 10 augusti 2018

Veteran-EM i Drammen – rond 7

Bilden är från rond 5: Simen Agdestein mot Conny Holst, paret som delar ledningen i gruppen 50+ efter sju ronder. Foto: Bjørn Berg Johansen

Conny Holst kopplade tidigt ett stadigt grepp på Karim Ali, men vägen till vinsten visade sig vara vindlande. I ett läge när Ali tycktes ha säkrat remin råkade han öppna porten till himmelriket för Conny:

Conny Holst – Karim Ali 
Svart drar

Efter till exempel 51...Sd8 kommer vit knappast vidare. I partiet följde i stället 51...Kd8?? 52.Dg8+! uppg.

I det andra toppmötet i gruppen 50+ hade Lars Blomström en svår försvarsuppgift mot Simen Agdestein och det slutade med att stormästaren lyckades vinna. Det innebär att Simen och Conny delar ledningen på 6 poäng. Två ronder kvar. Heja Conny!

I gruppen 65+ blev det remier på de fem toppborden, däribland mellan Nisse Renman och Gunnar Hedin. Det innebär att Leif Øgaard fortsatt är i ensam ledning, med bland andra Nisse och Gunnar i gruppen en halv poäng efter.

Svenska spelarnas resultat:

Gruppen 50+
Lars Blomström – Simen Agdestein 0-1 
Conny Holst – Karim Ali 1-0 
Richard Bjerke – Ronny Kirppo 1-0 
Kjell-Åke Andersson – Jan Magne Stubrud remi 
John Christian Hanssen – Lennart Gunnarsson remi

Gruppen 65+
Nisse Renman – Gunnar Hedin remi 
Leon Lederman – Nils-Åke Malmdin 1-0 
Boris Furman – Leif Svensson remi 
Robert Danielsson – Yaacov Idesis remi 
Mats Wahlstedt – Oddvar Solli remi

Resultatservice
Partier genomspelbara

* * * * *

RIGA. Idag fyller Rameshbabu Pragganandhaa tretton år. Igår fick han en present i förskott i sitt sista parti innan han nu är tonåring:

Rameshbabu Pragganandhaa – Ilja Tjekletsov 
Svart drar

Tjekletsov skänkte bort en halva med 28...Lc5 29.Te1 Lf2 30.Tf1 Lc5 31.Te1 remi. Svart hade varit paralyserad efter 28...Dd1!!. Det går ju inte att slå damen, som hotar att gå vidare till c2 eller e2 följt av Td1. En annan vinstmanöver är Se7-g6xf4 med damfångst.

I dagens toppmöte segrade Levon Aronians gode vän Robert Hovahannisyan, som med det delar ledningen på 6 poäng tillsammans med tre andra stormästare.

Robert Hovhannisyan – Igor Kovalenko 
Vit drar

40.Te7!
Just det, gaffeln på g6.
40...Sf5 41.Sxf5 Dg6 42.Txh7+



42...uppg.

Pontus Carlsson offrade torn för remischackar och har nu 5,5 poäng. Erik Hedman vann och står på 4,5 poäng.
Resultat och partier. Svenska spelarnas resultat.

* * * * *

Pia Cramling med lagkamrater i Club Ajedrez de Silla. Foto: feda.org

LINARES. I spanska lagmästerskapet på Hotel Anibal spelar både högsta divisionen, División de Honor, och division 1. Jag spinner vidare på temat ”presenter”. Medan Tjekletsovs miss i föregående exempel var förståelig, så fick vi ett mer iögonfallande exempel på en ofrivillig gåva i gårdagens rond i División de Honor.

Juan Ramiro – Jaime Santos 
Vit drar

Vilket är vits sämsta drag i ställningen? Det utfördes i partiet: 64.Kd4?? Dd1+ (med matt eller damvinst) 65.Kc5 Dd6 matt. Lustigt hur bönderna på a6, c4, e4 och g6 bidrar i mattsättningsalternativen. Det blir problemstuk över det hela.

I division 1 vann Club Ajedrez de Silla (remi för Pia Cramling på bord 3) dagens match mot Club d'escacs Barbera med 4,5–1,5. Efter fem av de sju ronderna ligger Silla på sjunde plats bland de åtta lagen. Två platser till División de Honor nästa säsong står på spel. Resultat och partier.

* * * * *

Friedrichroda Open

Det serveras öl med Gustav II Adolf på etiketten. Foto: Max Wahlund

MAX WAHLUND:
Den europeiska schackkalendern är verkligen välfylld. Samtidigt som större turneringar pågår i Riga, Drammen och på andra håll avhålls en liten lagom trevlig turnering i tyska Thüringen - Friedrichroda Open, med högsta tillåtna rankning 2350.

Friedrichroda är en liten kurort uppe i bergen mitt i Lutherland. Här i närheten bodde och verkade Martin Luther under stora delar av sitt liv. Själv har jag (så lutheran jag är) valt att ta in på ett katolskt nunnekloster hundra meter från spelhotellet - mycket billigare än hotellet, och även betydligt mer personligt. Det är trevligt att äta nunnornas hemlagade mat. En förvånande upptäckt är att klostret till middagen serverar öl med Gustav II Adolf på etiketten. Han var ju inte känd som någon större katolikkramare, men det är förstås en uppmuntrande påminnelse om att tiden läker alla sår.

I början av veckan fanns fler gäster men just nu är det bara jag och en katolsk präst här. Till middagen idag satt vi och berättade vitsar, och prästen hade många från DDR-tiden. Bäst var nog denna: En minister är på besök i fängelse och går runt och hälsar på fångarna. En av de intagna ser bekant ut, så ministern frågar: ”Har vi möjligen setts någonstans tidigare?” Fången sträcker upp sig i givakt, slår ihop klackarna och ryter: ”Heil Hitler! I Gau-ledningen, 1942!”

Så fördrivs dagarna här i lugn och ro. Schackligt finns inte mycket spännande att berätta, men med 3 av 4 har jag häng på täten och goda chanser på en pallplats, även om nog ukrainske IM Ihor Nester på full pott blir svårstoppad.

Resultatservice