söndag 26 augusti 2018

Sinquefield Cup – rond 8

Magnus Carlsen kämpar hårt i Saint Louis med pappa Henrik som coach. Foto: Magnus Carlsens Facebook

GÖSTA SVENN:
Förra årets turneringssegrare Maxime Vachier-Lagrave har spelat remi i samtliga åtta ronder. Det har även exvärldsmästaren Vishy Anand gjort. Av 40 spelade partier har endast 6 slutat med vinst. Och i den näst sista ronden blev det ånyo fem remier, men kampremier precis som tidigare. Publikfavoriten Alexander Grisjtjuk anlände lite sent till sitt parti, och när han ställt undan plastpåsen och fått ordning på protokoll och pjäser klämde han till med Bird: 1.f4. Efteråt berättade han att draget varit hans ”emergency idea” länge, och när nu inget annat föll honom på läppen under preparationerna var det lite kris och alltså dags att ta fram draget. Wesley So sa i efterintervjun att han funderade på att svara med 1...f5, men det fick bli en annan gång. Efter okoordinerat spel av vit på kungsflygeln rök en bonde och i lätt tidsnöd fick Sasja ta fram kämpatakterna:

Alexander Grisjtjuk – Wesley So 
Vit drar

29.Sxd4!
Påpassligt, för på 29...Dxd3 följer 30.Txg7! och eftersom tornet är förgiftat på grund av springaravdragaren måste svart hitta 30...e6! 31.De5 f6! jämte remischackar med De4+ osv. när den vita damen har körts bort. I partiet följde:
29...Dxa2 30.De4


30...Db2 31.Sf5 och vits aktivitet räddade remin. Om svart i diagramställningen istället hade spelat 30...Df2 31.Sf5 Lf6 hade han haft lovande vinstchanser. Här förlorar 32.Sxe7 Lxe7 33.Dxe7 Df3+ 34.Tg2 Tg8 35.De2 Dxg2+ 36.Dxg2 Txg2 37.Kxg2

analys

37...Kg8! för nu är a-bonden ohejdbar. Nästan lite studieartad vändning, tyckte So när han visades varianten efteråt.

Sist kvar var världsmästaren, som efter en smårisig öppning krånglade sig fram till ett något bättre slutspel. Men inte ens han kan bända loss någonting med hjälp av trippelbönder i sådana här låsta positioner:

Sjachrijar Mamedjarov – Magnus Carlsen


Remi

Anand menade att Magnus spel har sett lite skakigt ut på senare tid. Och med tanke på Fabiano Caruanas fina form i år ser inte Anand någon klar favorit i VM-matchen. Inför sista ronden är nu Fabulous Fabi alltjämt i topp med en kvartett superstormästare, däribland världsmästaren, i hasorna.

Rond 8
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian remi 
Hikaru Nakamura – Sergej Karjakin remi
Sjachrijar Mamedjarov – Magnus Carlsen remi
Fabiano Caruana – Vishy Anand remi
Alexander Grisjtjuk – Wesley So remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter åtta ronder:
Fabiano Caruana 5; Alexander Grisjtjuk, Magnus Carlsen, Sjachrijar Mamedjarov och Levon Aronian 4,5; Maxime Vachier-Lagrave och Vishy Anand 4; Wesley So 3,5; Hikaru Nakamura 3; Sergej Karjakin 2,5 poäng.

Rond 9 (måndag kl. 20)
Levon Aronian – Alexander Grisjtjuk
Wesley So – Fabiano Caruana 
Vishy Anand – Sjachrijar Mamedjarov 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 
Sergej Karjakin – Maxime Vachier-Lagrave

* * * * *


Jonas Bjerre är ute efter att försvara sin EM-titel. Foto: eycc2018.eu

RIGA. Idag möttes de två topprankade i ungdoms-EM U14, dansken Jonas Bjerre och ryssen Dmitrij Tsoi, i rond 6. Det blev ett maratonparti. Efter 30 drag var det ett tornslutspel med Bjerre bonde under. Det var han fortfarande 68 drag senare med reducerade bondearméer. Efter 107 drag offrade Bjerre sitt torn på Tsois sista bonde och med sina två bönder kunde Bjerre säkra remin. Efter 113 drag var det bara kungarna kvar på brädet. Hela partiet. Österrikaren Marc Morgunov smög förbi Bjerre och Tsoi och är i ensam ledning på 5,5 poäng.

Svenskkvartetten fick nöja sig med en halv poäng denna dag. Deras poängskörd efter sex ronder: Isak Storme, Hampus Sörensen och Gustav Törngren 3; Margarita Zaritovskaja 2,5 poäng.
Resultat och partier. Svenska spelarnas resultat.

APOKORONAS. För ett par veckor sen, när värmeböljan var som värst, undrade Björn Ahlander om jag hade lust att hänga med till en turnering på Kreta. Risken att det skulle vara ännu värre i Apokoronas fick mig att avböja inviten. Nu ser jag att dagstemperaturen på Kreta dagtid ligger på över 30 grader. Hoppas att Björn inte dunstar bort, något som tycks ha drabbat direktsändningen. Men resultatrapporteringen fungerar. Björn har öppnat med vinster mot två lägre rankade motståndare. Resultatservice.