torsdag 2 augusti 2018

VM-matchen i London

Modevisning på The College i London, lokalen för den kommande VM-matchen. Foto: locationhouse

Som jag berättade häromdan talade Malcolm Pein om den kommande VM-matchen i London när han samspråkade med Lars Schandorff i kommentatorsalen på Konventum. Pein förklarade att han hade besökt den tilltänkta centralt belägna spellokalen och att det var en teater. Mina tankar gick tillbaka till de gånger jag sett schack på högsta nivå på teatrar i London. Först var det kandidatsemifinalerna Anatolij Karpov–Artur Jusupov och Jon Speelman–Jan Timman på Sadler's Wells Theatre 1989. Andra gången var VM-matchen mellan Garri Kasparov och Nigel Short på Savoy Theatre 1993. För mig är teaterscenen ett utmärkt slagfält för ett skådespel av det slaget.

Igår avslöjade arrangören Agon spellokalen – och det är inte en teater. En omlokalisering? Det är The College i Holborn, en centralt belägen stadsdel i London. Pein verkade smått upprörd över att Agon hade placerat kandidatturneringen i mars i något som liknade en nattklubbslokal i Berlin. Av de bilder jag sett tycks The College erbjuda lokaler i just den stilen. Mest känd är den tydligen för modevisningar. Frågan är om den tidigare fotomodellen Magnus Carlsen kommer att känna sig som hemma i den miljön, men han har alltså ännu inte signerat matchkontraktet.

Det finns några punkter som framförs varför valet av The College är så bra, bland annat att det finns – toaletter. När Agon arrangerar något är kraven inte alltför stora. När Fide får en ny president om några månader lär Agons tjänster som Fide-arrangör inte längre vara önskvärda.

Jag åker till London i nästa månad och får jag tid över blir det kanske ett besök i Holborn. Mitt ärende i London har dock inte med schack att göra. Mina kära döttrar tycker att jag ska fira min födelsedag där, så jag hänger med dem och ett av mina barnbarn. Säkert blir det ett och annat teaterbesök, men då kommer det inte att finnas några schackspelare på scenen. Jag får ta hänsyn till ressällskapet och det gör jag med glädje.

När jag fyllde 50 i slutet på förra århundradet så firades det också i London. Av min då fjortonårige dotter Lisa fick jag en teaterbiljett. Det var till en föreställning på Criterion Theatre: The Reduced Shakespeare Company spelade The Complete Works of William Shakespeare (abridged). Ett utmärkt val för en fjortonåring och hennes Shakespeare-älskande far. Nu ser jag att den föreställningen finns på Youtube – håll till godo (Hamletdelen)!