onsdag 29 augusti 2018

Ryska superfinalen i Satka

Daniil Dubov är i ledningen efter fem ronder i Satka. Foto: Eteri Kublasjvili

Superfinal – det låter onekligen storslaget. Men studerar man startfältet i den ryska superfinalen i Satka upptäcker man att bara en av Rysslands fem högst rankade finns med bland de tolv finalisterna. Sergej Karjakin och Alexandet Grisjtjuk ställde i stället upp i Sinquefield Cup, och där fanns Peter Svidler på plats som kommentator. Vladimir Kramnik tackade nej till superfinalen av andra skäl. Svidler har annars varit med i femton Rysslandsmästerskap i följd (och vunnit sju av dem), en svit som nu bröts.

Den ende av Rysslands topp fem som spelar i Satka är Jan Nepomnjasjtjij, och han ligger på undre halvan av tabellen efter fem ronder med 2 poäng. Daniil Dubov är i topp med 3,5 poäng.

Här en rafflande partiställning från rond 3:

Grigorij Oparin – Nikita Vitjugov 
Vit drar

45.Tf6!!
Efter allt annat har svart klar fördel.
45...Txf6 46.Sxf6 Df3 47.Se4


47...Lxe4
Efter 47...Dh5 48.De2 Dxe2 49.Txe2 h6 50.Lg5! kan löparen ta sikte på e7, och 47...Dxd3 48.Dh4 leder till matt.
48.dxe4 Dh5


49.De2! Dh4
Med eller utan damen som försvarare är läget hopplöst för svarts kung: 49...Dxe2 50.Txe2 Ld6 51.Th2 h6 52.Lg5! Lxb4

analys

53.Txh6+! gxh6 54.Lf6 matt.
50.Lg5 d3 51.Dxd3 Dh5 52.Le7


52...uppg.

Resultat och partier.

* * * * *

RIGA. Dansken Jonas Bjerre tog brons i ungdoms-EM U14, och det blev den enda nordiska medaljen i Riga. Ryssland stod i särklass med sju guld, sex silver och tre brons. Av de fyra svenska deltagarna var det bara Gustav Törngren som överträffade elo-förväntningarna. Svenskarnas poängskörd: Gustav Törngren och Margarita Zaritovskaja 5; Isak Storme 4,5; Hampus Sörensen 4 poäng.
Resultat och partier. Svenska spelarnas resultat.

APOKORONAS. Björn Ahlander råkade ut för ett räligt fartgupp i rond 3 i Apokoronas Open, men han har vunnit i övriga fyra ronder. Polacken Grzegorz Nasuta är ensam om att ha vunnit fem raka. Resultatservice.

DIEPPE. Jan Johansson ägnar de sista sommardagarna åt Dieppe Open. Han öppnade med tre vinster men sedan har det blivit förluster mot GM Normunds Miezis och rumänskan Mihaela Sandu. Resultatservice.

LUND. Jag har fått ändan ur vagnen och anmält mig till veteranernas snabbschack-SM den kommande helgen. Dags att spela schack igen. Går det åt skogen kommer jag att skylla på tidiga rondstarter, misstänkt artros i vänster knä och dåligt joniserad luft (Bent Larsens ursäkt för ett dåligt resultat en gång i tiden). Deltagarlistan upptar för tillfället bara 19 gubbar. Kom igen! Hoppas på påfyllning.