onsdag 22 augusti 2018

Sinquefield Cup – rond 5

Magnus Carlsen med sekundant Peter Heine Nielsen anländer till spellokalen. Foto: Lennart Ootes

Det var femte rondens mest dramatiska scen. Första dragserien var avklarad och det var mycket svårt att avgöra vem som var mest besviken i mötet mellan Hikaru Nakamura och Sjachrijar Mamedjarov. Av ansiktsuttrycken och kroppsspråket att döma var båda förkrossade. I tidsnöden förvandlades Mamedjarovs lovande ställning till något som liknade en förlustställning, men Nakamura missade en stark fortsättning: 

Hikaru Nakamura – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar

I kommentatorstudion förordades 38.De4! med bibehållet tryck mot d4, till exempel 38...g6 39.Sxd4 Sxd4 40.Txc7 Txc7 41.Txd4 och vit har en frisk merbonde. I stället följde: 
38.Te1 Tf8 39.De4 g6


40.Sxd4
På 40.Sxh6 hade Mamedjarov planerat 40...Te7 med oklara förvecklingar. Han var besviken att Nakamura inte vågade sig in på det.
40...Dxd4 41.Dxd4+ Sxd4 42.Txc7 Sf3+ 43.Kf1 Sxe1 44.Kxe1 Txf4 45.Tc6 Kg7 46.Txb6 Txa4 47.f3 g5


Redan efter avslaget på d4 var båda inställda på remi, men eftersom det är förbjudet att komma med remianbud i denna turnering gällde det att finna dragupprepningen så snart som möjligt. Här kom möjligheten. 
48.Tb7+ Kg6 49.Tb6+ Kg7 50.Tb7+ Kg6 51.Tb6+ Kg7 52.Tb7+ remi 


Efter tidsnöden förstod Hikaru Nakamura att han måste ha missat en eller annan stark fortsättning. Foto: Lennart Ootes 

Fabiano Caruana har putsat på ett remivapen på senare tid, nämligen Ryskt. Det fungerade mot Maxime Vachier-Lagrave. Är det tänkt att praktiseras även mot Magnus Carlsen i VM-matchen? MVL: "Den som lyckas bekämpa Ryskt förtjänar mer än en vinst." Vad gäller världsmästaren så försatte han goda chanser mot Wesley So. Det blev remier över hela linjen. 

Torsdagen är vilodag och de som besökte kommentatorstudion fick frågan vad de tänkte ägna sig åt. Fabiano Caruana ville spela tennis med MVL medan Alexander Grisjtjuk hade förhoppningar att Magnus Carlsen och Peter Heine Nielsen skulle ta initiativet till en basketmatch. Att spela domino med Sjachrijar Mamedjarov var också ett tänkbart alternativ för Grisjtjuk. I vilken annan sport umgås konkurrenter på högsta nivå på detta sätt? 

Rond 5
Levon Aronian – Vishy Anand remi
Magnus Carlsen – Wesley So remi
Sergej Karjakin – Alexander Grisjtjuk remi
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana remi
Hikaru Nakamura – Sjachrijar Mamedjarov remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter fem ronder:
Fabiano Caruana, Alexander Grisjtjuk, Magnus Carlsen, Sjachrijar Mamedjarov och Levon Aronian 3; Maxime Vachier-Lagrave och Vishy Anand 2,5; Wesley So 2; Hikaru Nakamura och Sergej Karjakin 1,5 poäng.

Rond 6 (fredag kl. 20)
Hikaru Nakamura – Levon Aronian 
Sjachrijar Mamedjarov – Maxime Vachier-Lagrave 
Fabiano Caruana – Sergej Karjakin 
Alexander Grisjtjuk – Magnus Carlsen 
Wesley So – Vishy Anand

* * * * *

I ungdoms-EM U8 finns spelare som med tanke på räckvidden måste ha vissa problem med att utföra en plaskmatt. Foto: eycc2018.eu

RIGA. I ungdoms-EM rond 3 råkade Gustav Törngren ut för en angreppsvillig motståndare, tysken Andrei Ioan Trifan. I en besvärlig försvarsställning satte Gustav bort en löpare. Så var den ronden förstörd. Hampus Sörensen förlorade tidigt en bonde mot schweizaren Fabian Bänziger. Det partiet fick ett överraskande slut:

Fabian Bänziger – Hampus Sörensen 
Svart drar

Det följde 24...Sb4+ 25.Ke2 Sc6 och i stället för att byta av på b8 och kämpa på med sin merbonde valde Bänziger fortsättningen 26.Kd3 Sb4+ 27.Ke2 Sc6 28.Kd3 och Hampus kunde kräva remi.

Det är för övrigt en av mina grannar, Stellan Brynell, som coachar den svenska kvartetten.

Resultat och partier. Svenska spelarnas resultat.