söndag 19 augusti 2018

Sinquefield Cup – rond 2

Alexander Grisjtjuk mot världstvåan Sjachrijar Mamedjarov slutade i remi. Foto: GCT

Enligt Jen Shahade är Alexander Grisjtjuk önskegästen i kommentatorstudion. Han bjuder inte sällan på klipska betraktelser. Efter dagens remi mot Sjachrijar Mamedjarov konstaterade han: ”Igår spelade jag mot världstvåan och idag spelade jag mot världstvåan igen.” Vad som hände efter rond 1 var nämligen att Mamedjarov tog över placeringen som världstvåa från Fabiano Caruana. Det är möjligt att den turordningen kommer att växla några gånger under turneringen. Det blev remier i båda partierna för Grisjtjuk.

Efter att ha berättat lite om sitt remiparti mot Caruana fick Levon Aronian frågor om sitt intresse för bughouse, den schackvariant som etiketteras som chock på svenska. Maurice Ashley undrade vem Aronian helst valt som partner om det arrangerats ett chock-VM. Och vem vill han helst bilda lag med? Gissa. Svaret finns sist i dagens inlägg.

Under fem tidigare Sinquefield Cup har det korats fem olika vinnare, och de har det gemensamt att var och en av dem har vunnit i rond 1. Om förstarondsmönstret ska upprätthållas kan vi alltså räkna bort bland andra Magnus Carlsen som turneringsvinnare den här gången. Han konfronterades med mönstret av Ashley efter remin mot Maxime Vachier-Lagrave, men det var synbart inte något som oroade världsmästaren. Efter remier i övriga fyra partier i rond 2 pressade Carlsen försvarsklippan Sergej Karjakin och framåt tidskontrollen kom ett överraskande kvalitetsoffer:

Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 
Vit drar

37.Tfxd5! Lxd5 38.Txd5 Kg6?
I studion var kommentatorerna överens om att detta är ett feldrag och att Karjakin borde ha garderat c4-bonden. Yasser Seirawan ville spela 38...Tc8, och Ashley sa sig vara chockad av kungsdraget. Carlsen höstade in bonden: 39.Tc5 Th8 40.Kg3 Tb6 41.Txc4.

Carlsen kunde göra ett ganska riskfritt vinstförsök. Karjakin hade ett besvärligt försvar framför sig och när tidsnöden tillstötte blev det en övermäktig uppgift. Carlsen lyckades vinna partiet efter sex och en halv timmes spel. Hela partiet.

Rond 2
Fabiano Caruana – Levon Aronian remi
Alexander Grisjtjuk – Sjachrijar Mamedjarov remi
Wesley So – Hikaru Nakamura remi 
Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave remi
Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 1-0

Partierna genomspelbara

Ställningen efter två ronder:
Magnus Carlsen, Sjachrijar Mamedjarov och Levon Aronian 1,5; Vishy Anand, Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura och Alexander Grisjtjuk 1; Wesley So 0,5; Sergej Karjakin 0 poäng.

Rond 3 (måndag kl. 20)
Levon Aronian – Magnus Carlsen 
Sergej Karjakin – Vishy Anand 
Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So 
Hikaru Nakamura – Alexander Grisjtjuk 
Sjachrijar Mamedjarov – Fabiano Caruana

* * * * *


Petro Golubka tog hem Göteborg Open. Foto: Lars O A Hedlund

GÖTEBORG OPEN. Petro Golubka hade en biroll i Cellavision Chess Cup i Lund. Det gick bättre i Manhems GM-turnering, och Sverigebesöket avslutades med en förstaplats i Göteborg Open. Bättre och bättre dag för dag. Han liksom landsmannen Ihor Vyptjaniuk slutade på 6,5 poäng med bättre särskiljning för Golubka. Det var tre ukrainare i topp. Resultat och partier.

STOCKHOLM OPEN. Lasse Karlsson var illa ute i sista ronden mot vildbasen Mikael Helin, men det ordnade sig till slut med ett nödrop.

Mikael Helin – Lasse Karlsson 
Svart drar

I partiet följde 34...Tb1+ 35.Ka2 Ta1+ 36.Kb2 Tb1+ 37.Ka2 Ta1+ 38.Kb2 Tb1+ remi. Fritz skakar på processorerna och ger 35.Kxb1!, till exempel 35...Sxa3+ (35...g2 36.Tg5+ Kh8 37.Txg4) 36.Ka2 Txf5 37.d7 Tf8 38.Te6 Kf7 39.Ld5

analys

39...Sf6 40.Te8+ och vit vinner.

Med den remin delade Lasse förstaplatsen på 8 poäng med Jung Min Seo, och det visade sig att Lasse hade bäst särskiljning av de båda. Resultat och partier.

GIBRALTAR. Efter fyra vinster fick Edvin Trost dela poängen i näst sista ronden med Claudia Hernandez i Gibraltar Junior U12. Inför morgondagens slutrond delar han ledningen på 4,5 poäng med Claudia och Javier Martinez. Resultat och partier.

* * * * *

Levon Aronians favoritpartner i bughouse: Nils Grandelius!