måndag 5 november 2018

Svenskt i norska elitserien

David Howell tog hand om förstabordet i Vålerenga den gångna helgen. Foto: Niki Riga

I helgen var det höstpremiär med tre ronder i norska elitserien. Vålerenga gjorde som bekant succé vid Europacupen i Halkidiki, men nu fick laget klara sig utan Magnus Carlsen och Nils Grandelius. De har säkert viktigare saker att tänka på …

Laget hade i alla fall fyra stormästare som också var med i Halkidiki: David Howell, Borki Predojevic, Aryan Tari och Johan-Sebastian Christiansen. Man kompletterade med två IM: Kristian Stuvik Holm och Tor Fredrik Kaasen. Det räckte för att vinna Vålerengas tre matcher och inta förstaplatsen i serietabellen.

En miniatyr från lördagsronden:

Borki Predojevic, Vålerenga – Joachim Birger Nilsen, Bergen
Engelskt
1.Sf3 d5 2.g3 c6 3.c4 Lg4 4.Db3 Db6 5.Se5 Le6 6.d3 Sf6 7.Lg2 dxc4 8.Sxc4 Da6 9.0-0 Sbd7 10.Sbd2 Sb6 11.Dc3 Sxc4 12.Sxc4 Tc8 13.b4 g6 14.a4 Lg7 15.Lb2 0-0 16.Db3


Svarts dam står trångt. Bästa sättet att ordna lite svängrum är att byta av på c4.
16...Sd7? 17.Lxg7 Kxg7 18.Db2+ Kg8


19.b5
Ouch. Damen har som synes ingen flyktväg.
19...cxb5 20.axb5 uppg.

Förra säsongen segrade Vålerenga med Nordstrand på andra plats. När de möttes i rond 3 segrade Vålerenga med 3,5–2,5. På toppbordet blev det remi mellan Howell och Erik Blomqvist. Det var över huvud taget en lyckad helg för Erik som vann övriga två partier.

Närmast efter Vålerenga i serietoppen ligger SK 1911 med Isak Storme i laguppställningen. Det blev två remier och en vinst för hans del. Det fanns en tredje svensk spelare på plats, Adrian Söderström i Hell. För honom blev det en vinst och två förluster.

Resultat och partier

* * * * *

Shenzhen Masters

Ding Liren med en rekordsvit. Foto: Niki Riga 

Fyra dagar kvar till första VM-partiet i London. Det som pågår i Shenzhen kan liknas vid en förmatch i den stora schackgalan. Sex stormästare ur världseliten gör upp i en dubbelrondig turnering. Två ronder spelade, idel remier.

Det vimlar av tweetar som handlar om Ding Lirens rekordsvit. Med dagens remi i Shenzhen är han uppe i 96 långpartier i följd utan förlust. Med den noteringen konkurrerar han i viss mån om uppmärksamheten med kombattanterna i London, men om fyra dagar får även Ding Liren ställa sig i skuggan.

Radoslaw Wojtaszek skyndade från succén på Isle of Man till Shenzhen och därifrån har han tvingats följa fruns misslyckade framträdande i damernas VM-turnering i Chanty-Mansijsk: Alina Kashlinskaya eliminerades i första ronden av Gulrukhbegim Tokhirjonova från Uzbekistan. 

Övriga fyra deltagare i Shenzhen är Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave, Yu Yangyi och Nikita Vitjugov. Länkarna är på plats i den oumbärliga högerspalten.