onsdag 7 november 2018

Två dagar till VM-matchen

Magnus Carlsen påpekar att han fått på papperet svårast möjliga motståndare. Foto: Niki Riga

Vad gäller Magnus Carlsens förberedelser inför VM-matchen: igår var han inbjuden och på plats när det öppnades en schackpub i Oslo. Detta tre dagar före första VM-partiet … Här kan man tala om avkoppling.

Magnus har gett en öppenhjärtig intervju i Verdens Gang. Han förklarar bland annat att han inte har samma energi att sitta och gnida på pyttesmå fördelar som när han vann VM-titeln för fem år sedan. Magnus hoppas att hans erfarenheter av tidigare VM-matcher ska hjälpa honom. ”Om det blir tröttsamt för mig så blir det ännu tuffare för Caruana.” ”På papperet är det min absolut svåraste motståndare. Därför tror jag att matchen kommer att skilja sig från tidigare VM-matcher.”

Tarjei Svensen/Chessbase bjuder på de viktigaste citaten.

* * * * *

VM-turneringen i Chanty-Mansijsk

Anna Muzytjuk slog ut Anastasia Bodnaruk. Foto: ugra2018.fide.com 

När VM-matchen drar i gång på fredag sitter Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley – världens i mitt tycke bästa kommentatorteam – beredda i Saint Louis att analysera VM-partierna. Det finns ett krux: deras sändning börjar först klockan 18, det vill säga två timmar efter rondstart. De tänker kompensera det genom att även kommentera händelserna vid damernas VM-turnering i Chanty-Mansijsk. Det nämndes att två amerikanskor skulle vara med i Sibirien, Irina Krush och Sabina-Francesca Foisor. Men båda är på väg hem till USA. Foisor slogs ut av Antoaneta Stefanova efter särspel i första ronden, och Krush förlorade mot Ju Wenjun i andra ronden. 

Systrarna Anna och Maria Muzytjuk har räknat ut att de – om de vinner sina matcher dessförinnan – kan mötas först i finalen. Det kan bli ett familjedrama på världsmästarnivå, i så fall sannolikt utan en jätteledsen förlorare. Anna vann i andra ronden mot Anastasia Bodnaruk, medan Maria ska upp i ett särspel imorgon mot Ekaterina Atalik. I deras första parti skulle Atalik visa att hon kunde sätta matt med löpare plus springare. Efter att ha visat god teknik i 23 drag i det slutspelet valde Anna att ge upp, men hon fick revansch i andra partiet. Vinster i båda fallen för svart.

Anna Muzytjuk fick till en snygg avslutning i första rondens match:

Rani Hamid – Anna Muzytjuk 
Svart drar

24...Sf3+! 25.gxf3 Dg3+ 26.uppg.
Anna behövde inte visa att hon sett 26.Kh1 Dxh3+ 27.Dh2 Dxf3+.

Resultat och partier

* * * * *

SHENZHEN. Fredskonferensen i Shenzhen fortsätter på det inslagna temat: remier. Fyra ronder avverkade och tolv remier. Resultat och partier.