onsdag 28 november 2018

VM-matchen i London – särspelet

Magnus Carlsen försvarade sin VM-titel. Foto: Fide.com 

Det fanns gott om stormästare som klandrade Magnus Carlsen för remianbudet i tolfte partiet. Garri Kasparov tyckte det var ovärdigt en världsmästare. Vladimir Kramnik: ”Jag tror att chansen att vinna slutställningen (i tolfte partiet) var större än att vinna särspelet.” Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen slog huvudet på spiken: ”Jag tror att Magnus har en bra idé om vad som är bäst för Magnus.”

Carlsen själv menade att han betraktade chansen att vinna särspelet som större än att vinna slutställningen i tolfte partiet, och han visade med eftertryck att han hade gjort en riktig bedömning. Första särspelspartiet fick i stort sett en avgörande betydelse. Carlsen förklarade att han var mycket lättad över att äntligen vinna ett parti och att han då kände sig lugn inför det fortsatta särspelet, som ju i första etappen var över fyra snabbschackspartier.

I första särspelspartiet fick se ett exempel på Carlsens eminenta slutspelsteknik:

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Vit drar

38.Te7+!
En strålande mellanschack. Inte 38.Txg7? Ta2+ 39.Kh3 Ta1!

analys

med idén Kf3 och matthotet ordnar remin.
38...Kxf5 39.Txg7 Kf6 40.Tg5 a5 41.Txh5 a4 42.Ta5 Ta1 43.Kf3 a3 44.Ta6+ Kg7 45.Kg2 Ta2+ 46.Kh3 Ta1 47.h5 Kh7 48.g4 Kg7 49.Kh4 a2 50.Kg550...Kf7 51.h6 Tb1 52.Ta7+ Kg8 53.Txa2 Tb5+ 54.Kg6 Tb6+ 55.Kh5 uppg.

Fabiano Caruana betecknade andra partiet som en katastrof, han gav upp efter 28 drag. I tredje partiet styrde Carlsen mot remi och Caruana var tvungen att komplicera spelet. Det kostade partiet. Carlsen vann följaktligen särspelet med 3–0.

Carlsen menade att detta var den tuffaste motståndaren han haft i en VM-match. Caruana var en god förlorare: ”Han förtjänar att vara världsmästare, han förtjänar att vinna matchen.”

Presskonferensen efter särspelet.
Slutceremonin.

Sändningar från
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
Chess24 (Peter Svidler, Anish Giri och Alexander Grisjtjuk)
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
World Chess (Judit Polgar och Anna Rudolf) Första halvtimmen

VM-referat på webbplatser
Chessbase (Macauley Peterson, Jan-Krzysztof Duda och Yannick Pelletier)
Chess.com (Mike Klein)
Chess24 (Colin McGourty)
Sjakkfantomet (Sven Wisløff Nilssen

Stormästares eftersits med partikommentarer på Youtube-kanaler 
Daniel King
Simon Williams

* * * * *

Veteran-VM i Bled – rond 10

I mitten: Nisse Renman mot Clemens Werner och Nisse var arg på sig själv för en dålig prepp. Remi. Foto: wscc2018.european-chessacademy.com 

Drog isär gardinerna i morse på hotellrummet och blev bländad av solen. Det kändes snudd på osannolikt. I dagens rond blev det många snabba remier – många ville följa särspelet i London. Vad är väl ett världsmästerskap i Bled mot ett världsmästerskap i London? Per-Olof Gromark fick ett remianbud efter sju drag och tackade ja. Min motståndare bjöd efter sjutton drag och jag tackade dumt nog nej. Jag missade både särspelet och poängen. Nåväl, solen skiner. Och i nästa turnering … 

Många remier på toppborden, däribland Nisse Renmans och Magnus Wahlboms partier. Nuchim Rasjkovskij knappade in en halv poäng på ledarduon. Ställningen inför morgondagens slutrond: Jurij Balasjov och Vlastimil Jansa 8,5; Rasjkovskij 8. Nisse och Magnus delar fjärdeplatsen med ett dussin andra spelare på 7 poäng.

Dagens goda gärning: Per-Olof köpte en Bledbakelse till Nisse. Det berättas att denna delikatess ursprungligen skapades av chefskonditorn Istvan Lukacevic på Grand Hotel, där vi intar våra måltider. På Park Café produceras nu en halv miljon Bledbakelser om året. Under årens lopp har man gjort tretton miljoner Bledbakelser. Om man lägger dem på rad kommer man från Bled till Rom och lite längre. Om man bygger en mur av dem runt Bledsjön så blir den sju meter hög. Mums.

Jag kan inte minnas när jag senast deltog i en så lång turnering, elva ronder. Det kan ha varit på juniortiden. Jag längtar hem.


Resultat och partier.