onsdag 14 november 2018

Remier en masse i Shenzhen

Ding Liren kom på tredelad förstaplats i Shenzhen Masters. Foto: Niki Riga

Det finns inga evighetsmaskiner i schackvärlden – och inte i övriga världen heller, om jag är rätt informerad. Ding Lirens svit av partier utan förlust sträckte sig passande nog till prick 100, en siffra lätt att komma ihåg för andra stormästare som är ute efter rekordet. Sergei Tiviakov har en längre serie men det var mot betydligt svagare motstånd. Det räknas väl inte …

Det var Maxime Vachier-Lagrave som satte stopp för Ding Liren och det var faktiskt fransmannens enda vinst i turneringen.

Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren 
Vit drar

Efter 34.Lxc8 Txc8 35.Dxa6! Dxd4 36.Df1 kunde vit utnyttja att svarts kung var mer exponerad än vits. Hela partiet.

Det räckte för att MVL skulle dela förstapriset med Ding Liren (som vann två partier) och Anish Giri. Den senare var på väg mot en ny obruten remirad – som i kandidatturneringen 2016 – men lyckades vinna mot Radoslaw Wojtaszek i sista ronden. Det kommer nog snart en lustig kommentar om det på hans Twitter. Giris nästa uppdrag blir att avlösa sin fru Sopiko Guramishvili som kommentator i Chess24:s VM-studio. Där kommer han säkert matcha Svidler & Grisjtjuk.

Resultat och partier

* * * * *

Klart för semifinaler i dam-VM

Kvartsfinaler i Chanty-Mansijsk. På scenen: två särspelspar. Foto: ugra2018.fide.com 

Idag var systrarna Maria och Anna Muzytjuk engagerade i särspel vid kvartsifinalerna i damernas VM-turnering i Chanty-Mansijsk. Maria lyckades besegra Zjansaya Abdumalik efter sex särspelspartier, medan Anna slog ut av Alexandra Kosteniuk. Som Alexander Morozevitj konstaterade i kommentatorstudion får vinnarna av dessa särspel börja semifinalerna med handikappet av att inte ha haft någon vilodag före första semifinalpartiet.

Semifinaler (minimatcher över två partier)
Alexandra Kosteniuk – Ju Wenjun 
Maria Muzytjuk – Kateryna Lagno

Resultat och partier