fredag 23 november 2018

Veteran-VM i Bled – rond 6

I rond 1 förlorade jag mot Nathan Birnboim. Mina förluster har kommit mot två IM. Sånt händer. Foto: wscc2018.european-chessacademy.com

Nisse Renman nobbade ett remianbud från Vlastimil Jansa och satte bort sig några drag senare. Den förlusten gjorde ont. Vid frukostbordet före partiet berättade Nisse om sina rutiner när han preppar och där har jag mycket att lära. Till att börja med måste jag skaffa en ny version av Chessbase. Nu var det inte något fel på Nisses prepp, misstaget kom i en ställning där han stod något bättre. Hoppas av hela mitt hjärta att Nisse kommer i gång igen med full kraft efter vilodagen.

Jan-Olov Lind hade Gennadij Tunik hängande mot repen, men den ryske stormästaren lyckades slingra sig och rädda en halva. Där var en stormästarskalp på gång. Det var lite motflyt idag.

Resultat och partier.

Jag fick en bok i present av min nye schackvän Herman van Riemsdijk. Waldemar Costa: Epopeia do Campeonato Brasileiro de Xadrez 1927–2008. Som titeln anger handlar det om brasilianska mästerskapen under de angivna åren. I mästerskapet 1962 finns en deltagare vid namn Bo Gustavsson Detthow. Jag hann språka lite med Herman just före dagens rond om spelaren med det svenskklingande namnet och fick veta att han tjänstgjorde som läkare i Sao Paulo. Min nyfikenhet är väckt. Det finns ju anledning att tro att Bo hade svenska rötter. Herman har lovat att berätta mer om honom när veteran-VM är avklarat. Finns det månne någon av bloggens besökare som vet något om Bo Gustavsson Detthow?

Roland Ekström har hört av sig med intressanta upplysningar om den slovenska nationalbakelsen. Den var mycket populär redan vid OS i Bled 2002. Roland spelade då med i det schweiziska laget och han minns: ”På mitt hotell fick vi ta tre bakelser per måltid. Hovmästaren hade tyvärr ett team av servitörer i den stora matsalen, som hade till speciell uppgift att hålla korpgluggarna öppna efter spelare som försökte överskrida ransonen.”

Efter dagens förlust skyndade Nisse till vår restaurang för att tröstäta denna delikatess – bara för att finna att favoritbakelsen inte serverades idag. Vilket naturligtvis gjorde honom ännu mer ledsen. Hårda dagar i Bled.

Vid veteranernas lag-EM i Slovenien 2012 fann jag och min assistent Helge Wademark ett övergivet slott, som skulle ha passat alldeles utmärkt som schackhus. Drömmen sprack den gången men kan alltid återuppstå.

Personligt meddelande till Helge: Skynda genast från Gran Canaria till Bled. Jag har funnit ett nytt objekt – se bilder nedan. Byggnaden ligger mycket idylliskt invid den vackra Bledsjön. Jag tänker mig en restaurang med pensionatsverksamhet på första våningen, och schacklokaler på andra våningen. Om pengarna räcker skulle man kunna lägga ett tak över andra våningen och i så fall är det naturligtvis rimligt med kristallkronor. Till skillnad från dig vet jag inte hur en husbock ser ut, så jag behöver din expertis på kryp och röta.


Renoveringsobjekt från ena hållet. Foto Lars Grahn


Renoveringsobjekt från annat håll. Foto: Lars Grahn