måndag 26 november 2018

VM-matchen i London – tolfte partiet

Klart för tolfte partiet och världsmästarens målsättning var solklar. Foto: Fide.com 

Det kändes rätt uppenbart i näst sista partiet: Magnus Carlsen hade vit och ansträngde sig inte över hövan för att få fördel. I sista partiet blev det ännu tydligare. På restaurangen i Bled hade vi hämtat desserten. Nisse Renman hade förklarat att Carlsen stod klart bättre och att han dessutom hade mycket bättre tid. Vi undrade om det var klokt av Fabiano Caruana att i begynnande tidsnöd lägga så mycket tid på ställningen efter 31 drag. Så kom det mycket överraskande beskedet. Remi! Nisse: ”Det är inte sant!” Carlsen hade alltså bjudit remi och Caruana kostade på sig att sitta ett tag och grunna på det anbudet innan han självklart accepterade.

Det fanns ännu mer att hämta för Carlsen några drag tidigare:

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Svart drar

29...a4
Caruana förklarade på presskonferensen att han fruktade 29...La4 och han gav varianten 30.Tcc1 (30.b3 Lxb3!) 30...b5 31.Ld4 Lxd4 32.Dxd4 bxc4 33.Txc4 Lb5 34.Tc3 Lxe2 35.Txe2 Tb8

analys

”Jag har en passiv ställning och min kung är svag.” Carlsen ombads att kommentera den möjligheten. Världsmästaren förklarade att han var inställd på att inte ta någon som helst risk. ”Min målsättning var att inte rubba balansen.”
30.Db4 g6 31.Td1 Ta8


Det var här som Caruana accepterade Carlsens remianbud. Det strömmade in kommentarer från andra spelare i världseliten. Vladimir Kramnik: ”Som världsmästare får man helt enkelt inte göra så här. Jag hade inte sovit på en månad.” Det var hårda omdömen även i VGTV-studion. Jon Ludvig Hammer: ”Mycket fegt.” Simen Agdestein påstod att han aldrig upplevt en större chock. Nu blev det tolv remier.

Nils-Åke Malmdins profetia att Carlsen strävade efter 6–6 för att sedan försöka vinna särspelet visade sig riktig. I särspelet på onsdag spelas först fyra snabbpartier (25 minuter + 10 sekunder efter varje drag). Är matchen fortfarande oavgjord övergår man till blixtmatcher (5+3) om vardera två partier. Om det inte är avgjort efter första minimatchen kan det bli ytterligare fyra, och i värsta fall blir det ett avslutande harmageddonparti. Då är det 5 minuter för vit, 4 minuter för svart, och i händelse av remi är svartspelaren världsmästare i klassiskt schack.

Carlsen betraktas allmänt som favorit till att vinna särspelet. Kramnik ger honom sextio procents chans.

Presskonferensen efter tolfte partiet.

Sändningar från
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
Chess24 (Peter Svidler, Anish Giri och Alexander Grisjtjuk)
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
World Chess (Judit Polgar och Anna Rudolf) Första halvtimmen

VM-referat på webbplatser
Chessbase (Macauley Peterson, Jan-Krzysztof Duda och Yannick Pelletier)
Chess.com (Mike Klein)
Chess24 (Colin McGourty)
Sjakkfantomet (Sven Wisløff Nilssen

Stormästares eftersits med partikommentarer på Youtube-kanaler 
Daniel King
Simon Williams

* * * * *

Veteran-VM i Bled – rond 8

Jurij Balasjov är i delad ledning med tre ronder kvar. Foto: wscc2018.european-chessacademy.com

Nisse Renman pressade IM-kollegan Janez Barle, och Jan-Olov Lind hade klar fördel mot GM Nikolaj Pusjkov. Men båda partierna slutade med delad poäng. Magnus Wahlbom passade på att komma upp jämsides med Nisse och Jan-Olov på 5,5 poäng genom vinst mot IM Vladimir Karasev:

Magnus Wahlbom – Vladimir Karasev 
Svart drar

49...f6?
Slutspelsexperten Fritz kan visa att 49...Kxf5 50.g7 Tb8 håller remi.
50.c5!
Det visar sig vara en av världens snabbaste c-bönder.
50...Kxf5 51.c6 Tg7 52.Sd5
Centraliserad och vacker, beredd att gaffla.


52...Ke6
På 52...Kxg6 följer 53.c7.
53.c7 Kd7 54.Sxf6+ Kc8 55.Sd5 Kb7 56.Kc4


56...Kc8
Eller 56...Txg6 57.c8D+ och en ny gaffel på gång.
57.Kd4 Kd7 58.Ke5


58...uppg.

En av mina gamla favoriter, Jurij Balasjov, tog sig upp till delad förstaplats med Vlastimil Jansa på 7 poäng genom att besegra Anatoli Vaisser.

För egen del kände jag mig väldigt splittrad. En schackjournalist ska kanske inte sitta och spela schack när det sista ordinarie VM-partiet pågår. Jag fick in ett par tunnlar på en brasilianare och fick alltså sedan uppleva den tolfte remin i London till desserten. Och nu får jag ägna ett par nattliga timmar åt att skriva en krönika till Sydsvenskan. Det här är ingen semester.

Resultat och partier.

* * * * *

Det har strömmat in uppmuntrande mejl på sistone – tack för det! Ur mejlskörden:


Tomas Silfver apropå en av deltagarna i veteran-VM:
Kamran Shirazi vistades en kortare period i början av 1980-talet i Umeå. Han spelade i Rockadens klubblokal emellanåt. Bilden är från den årliga stadsmatchen mellan Umeå och Vasa. Jag träffade honom i samband med Tusenmanna i Stockholm samma år innan han flyttade till USA. Han hade även en roll i filmen "Searching for Bobby Fischer".


Johan Sigeman har mejlat över en bild som påminner om en stundande höjdpunkt till våren. Bilden är från avslutningen av Tepe/Sigemanturneringen i Malmö senast – från vänster: Aryan Tari, Yasser Seirawan, jag, Dragutin Dolenec, Alexander Morozevitj, Linus Johansson och Santosh Vidit.

Vlastimil Jansa var på bild i gårdagens rapport från Bled. Kåre Gilstring berättar att när han såg Jansa i aktion så såg han mera kraftfull ut. Och när var det? Jo, det var vid student-VM i Krakow 1965. Den gången spelade Kåre med i det svenska laget. Övriga lagmedlemmar: Göran Broström, Jan Erik Westman, Gunnar Dahlin, Gunnar Pihlgren och Sten Säfholm.

Min husbockskonsult Helge Wademark antyder att den byggnad jag visade bilder på häromdan eventuellt är ett hopplöst renoveringsobjekt. Det lutar i så fall åt att det inte blir något schackhus vid Bledsjön. Schackvärlden är att beklaga.

Apropå Bledbakelsen: Viktor Kortchnoi satt på förstabordet i det schweiziska laget i Bled 2002, och Roland Ekström var förste reserv. Roland berättar att han såg när Viktor fick en stor burk rysk kaviar på restaurangen och då var Viktor nöjd. Det enda han hämtade vid frukosten var en toast. Det behövdes ingen Bledbakelse för att tillfredsställa Viktors behov.

Karsten Jacobsen har kommit med flera kompletteringar om Bo Gustavsson Detthows liv. Dagens fynd: ”Bo har kanske spelat simultan mot Bent Larsen. I Skakbladet 'Bent Larsen 75 år' står det på sidan 13 att Larsen gav en simultan i Sao Paulo en gång på 1950-talet!”