fredag 1 februari 2019

Boris Spasskij i Stockholm 1969

Boris Spasskij vid tiden för Stockholmsbesöket 1969. Foto från en bok om 
VM-matchen Petrosian–Spasskij 1969 av Boleslavskij & Bondarevskij.

PER JOHANSSON:
Dåvarande världsmästaren Boris Spasskij kom till Sverige i augusti 1969, bland annat för att ge en simultanuppvisning mot tjugo spelare i Kungsträdgården i Stockholm. Det var TV-mannen och schackälskaren Bo Teddy Ladberg som var speaker från scenen och även initiativtagare till evenemanget som tidningen Expressen var med och finansierade. Spasskij var på gott humör när han började gå runt och spela mot de tjugo motståndarna. Läktarna kring matcharenan var välfyllda av intresserade turister och stockholmare.

Snabbaste partiet avgjordes efter en timme då den tidens stora tennisstjärna Janne Lundqvist bjöd remi vilket den generöse Spasskij accepterade. Tennisproffset Lundqvist kommenterade partiet i Expressen:
– Det är otroligt, han servar hela tiden och går på nät i varje drag.

Efter simultanen fick Spasskij frågan om vem som svarat för det skarpaste motståndet. Då plockade han genast fram ett schackspel, ställde upp pjäserna, började låta pjäserna arbeta och rekonstruerade ur minnet drag efter drag de tjugofem i partiet.
– Den unge man som spelade på det sättet var min hårdaste motståndare i kväll, sa Spasskij.

Namnet på den unge mannen var Gunnar Hedin som väl aldrig kommer att glömma det betyget från schackets världsmästare. Gunnar är lite äldre i dag men spelar fortfarande, nu för Farsta i allsvenskan, och är också framgångsrik i veteranschack i Sverige och Europa.

Bland gamla schackrävar klarade Harry Åhman remi medan mästerspelaren Bertil Sundberg fick ge sig efter två timmar och fyrtio minuter.

Musikvärlden representerades av pianisten Jan Eyron som fick remi efter sköna löpningar över hela skalan, som referenten Lars Widding uttryckte det. Pianisten Arvid Sundin och kände violinisten Emil Iwring förlorade.

De som höll längst ut mot den tålmodige Spasskij var de unga männen Peter Carlsten, i dag liksom Hedin en av Sveriges bästa veteraner, och Kenneth Abrahamsson. Kenneth klarade sig allra längst. I slutspelet hade Spasskij och Abrahamsson tre bönder var, men världsmästaren två hästar mot Kenneths torn. Och så fick svensken till slut ge upp och publiken med många schackentusiaster runt ringen kunde än en gång ta upp en spontan applåd för den genomsympatiske världsmästaren och dennes förunderliga konster, som Expressenjournalisten och författaren Lars Widding rapporterade. 

Själv spelade jag en solid remi som svart i Caro-Kann. Sent ska jag glömma när världsmästaren böjde sig över brädet och med ett leende frågade: ”remia?”

* * * * *

Det är allsvensk helg och imorgon står två matcher i elitserien på programmet:

Rond 5 (lördag kl. 11)
Lunds ASK – Limhamns SK 
Farsta SK – Västerås SK