onsdag 9 oktober 2019

Fide Grand Swiss – invigningen

Magnus Carlsen drog vit i rond 1. Foto: John Saunders

Denna kväll var det invigningsceremoni för Fide Grand Swiss på Isle of Man med 154 deltagare och ett gäng dignitärer på plats. Här några par som hamnar i fokus med start klockan 16 imorgon:

Magnus Carlsen – Jurij Kuzubov 
Nils Grandelius – Sunilduth Lyna Narayanan 
Anton Demtjenko – Pia Cramling

Rond 1 komplett.

Indiern Sunilduth Lyna Narayanan och ryssen Anton Demtjenko var liksom Nils med i världscupen. Narayanan slogs ut i första ronden av Anton Guijarro, och Demtjenko i andra ronden av Wesley So.

Fide Grand Swiss är alltså en kvalificeringsturnering till kandidatturneringen. Två spelare behöver inte tänka på det: Magnus Carlsen och senaste VM-utmanaren Fabiano Caruana, som redan har en plats i kandidatturneringen. Den som blir bäst av övriga 152 deltagare kan börja tänka på resan till Jekaterinburg.

* * * * *

Ungdoms-VM i Mumbai

Polina Sjuvalova stilade i flickornas U18. Foto: worldyouthchess.com

När ryskan Polina Sjuvalova vann ungdoms-VM i flickklassen U18 i fjol var hon klar världsmästare redan före sista ronden. Nu är hon topprankad i denna åldersgrupp och efter åtta ronder av elva leder hon en halv poäng före närmaste fyra förföljare. Hon är topprankad så allt går så här långt efter ritningarna. I rond 7 svarade hon för mästerskapens vackraste kombination:

Polina Sjuvalova – Anna Afonasieva 
Vit drar

31.Txg7!! Lxg7 32.Dxh7+!!
Ett överflöd av utropstecken? Vi sparar ransoneringen till en annan dag.
32...Kxh7


Och nu är det krattat i manegen för världens bästa löparpar.
33.f6+ Kh6 34.Le3+ Kh5 35.Lf3+ Kh4 36.Lf2+ uppg.
Hon kunde väl gärna ha tillåtit 36...Kh3 37.Lg4 matt, löparparets fullständiga triumf.

Fjortonårige Rameshbabu Praggnanandhaa har valt att ställa upp i U18 och där är han rankad tvåa. Efter åtta ronder delar han ledningen med iraniern Aryan Gholami.

Resultat
Partier öppen klass
Partier flickklassen