torsdag 3 oktober 2019

Världscupen – final och match om tredjeplatsen

Tejmur Radjabov är trött. Foto: khantymansiysk2019.fide.com 

Tejmur Radjabov om oberäkneligheter i fjärde finalpartiet mot Ding Liren: ”Det är tjugofemte speldagen och vad som helst kunde hända.” Maxime Vachier-Lagrave om den starkaste känslan inför morgondagens särspel: ”Det ska bli skönt när det är över.” Det tycks vara mer eller mindre stark hemlängtan som präglar de fyra som är kvar på scenen i Chanty-Mansijsk. Det har varit en särdeles lång turnering.

Det blev Engelskt i det fjärde och sista ordinarie finalpartiet. Radjabov valde inte någon våghalsig variant den här gången. Ding Lirens merbonde var inte mycket värd, och när det var tillåtet att bjuda remi efter trettio drag, så kom remianbudet och det accepterades genast. Det blir särspel imorgon.

Det är ordning och reda när Yu Yangyi spelar schack. Ingenting med att sitta och leka med pjäser han har slagit. De ställs upp vid sidan om brädet i en snörrät rad i styrkeordning. Från vänster: en bonde, två springare, två löpare och ett torn. Extradamen är inte inblandad i denna parad. Han justerar placeringen av plastflaskan något och ser till att muggens öra står riktat mot honom. Muggen ska vara lätt att greppa vid behov. Det påminner om det skrivbord som jag hade en gång i tiden. (Numera är köksbordet mitt arbetsbord och där blandas saltkar, pennor, recept, minneslappar och annat i en salig röra.)

MVL stod bättre efter öppningen (åter Ryskt) men det var inte något som han kunde förädla. I matchen om tredjeplatsen slutade alla fyra partierna remi. Sålunda särspel även där.

Finalen
Tejmur Radjabov – Ding Liren 2–2
Intervju med spelarna
Partiet

Match om tredjeplatsen
Yu Yangyi – Maxime Vachier-Lagrave 2–2
Intervju med spelarna
Partiet

* * * * *

Det pågår ett ungdoms-VM i Indien. Norden representeras av juniorer från Danmark, Finland och Norge. Sveriges SF har ingen spelare på plats i Mumbai. Resultat och partier.