måndag 21 oktober 2019

Fide Grand Swiss – rond 11

Wang Hao ordnade en plats i kandidatturneringen och ett med Fabiano Caruana
delat förstapris. Wang Hao korades till turneringsvinnare på bättre särskiljning.
Foto: Maria Emelianova/chess.com 

Wang Hao berättade i segerintervjun att han var väldigt trött efter världscupen och övervägde att lämna återbud till Fide Grand Swiss. Men han masade sig iväg till Isle of Man och det är något som han säkert aldrig kommer att ångra. Han delade förstapriset med Fabiano Caruana – de fick 65 000 dollar var – och utropades till turneringsvinnare på bättre särskiljning. Och det viktigaste av allt: han säkrade en plats i kandidatturneringen.

Det visar sig att remi hade räckt för Wang Hao i sista ronden för att få den åtråvärda kandidatplatsen, och när han satte sig ner för partiet mot David Howell hade han inte något emot delad poäng. Men engelsmannen var tvungen att vinna för att komma i fråga för en inbjudan till Jekaterinburg. Frågan är hur Howell tänkte i den här ställningen:

Wang Hao – David Howell
Svart drar

18...Le6 är i hög grad remiaktigt, men Howell var alltså ute efter mer. Han spelade 18...Ld5 och det ser onekligen ut som en blunder med tanke på bindningen efter 19.Td1. Men Wang Hao trodde att det var ett medvetet damoffer – som blev ett misslyckat försök. Efter 19...Lxb7 20.Txd8 Txd8 21.f4 Lxb2 22.Da7 Td7 23.Dxb6


var det inte mycket bevänt med Howells vinstchanser. Wang Hao vann.

Magnus Carlsen hade slagit vad med pappa Henrik att +5 skulle räcka för odelad förstaplats. Det var segernoteringen för Caruana och Wang Hao. Världsmästaren fick nöja sig med att dela tredjepriset med fem andra. Men han gladde sig mycket åt 101 partier i följd utan förlust, ett mer än Ding Lirens tidigare rekordnotering på hundra blankt.

Nils Grandelius avslutade med remi mot indiern Sethuraman och elo-mässigt gick det i stort sett jämnt ut för Nils. Hans nästa engagemang: Lag-EM i Batumi som börjar på torsdag. Pia Cramling fick slita lite för remin mot spanjoren Lance Henderson de la Fuente i sista ronden. För Pia blev det totalt en måttlig elo-förlust.

Nästa utmaning för Carlsen blir VM i Fischer Random 27 oktober–2 november i Henie Onstad Art Center i utkanten av Oslo. Övriga semifinalister är Fabiano Caruana, Wesley So och Jan Nepomnjasjtjij.

Resultat
Partier


Med inteckningarna i hand. Juniorerna Jonas Bjerre, Raunak Sadhwani och Vincent Keymer tog sina slutgiltiga GM-inteckningar. Dinara Sadukassova tog sin första GM-inteckning (och delade förstapriset i damklassen med Harika Dronavalli).
Foto: Maria Emelianova/chess.com

* * * * *


Dagens promenad genom Kungsgatans allé.
Löv. Det är den årstiden. Foto: LG