onsdag 2 oktober 2019

Världscupen – final och match om tredjeplatsen

Tejmur Radjabov utjämnade finalmatchen mot Ding Liren.
Foto: khantymansiysk2019.fide.com

Lyckligtvis finns det inga hundraprocentiga remivapen för svart, inte ens Marshallangreppet i Spanskt. En historisk återblick: det var Boris Spasskij som framgångsrikt introducerade Marshallangreppet som remivapen i kandidatfinalen mot Michail Tal 1965. Det har fungerat bra med det syftet ända sedan dess. När Tejmur Radjabov tillät Ding Liren att spela varianten i deras första finalparti i Chanty-Mansijsk var det säkert många som skakade på huvudet. För att inte tala om när Radjabov samtyckte till en öppningsrepris i tredje finalpartiet.

Radjabov spelade den förgrening som han ursprungligen hade tänkt försöka med i förrgår. En kritisk ställning:

Tejmur Radjabov – Ding Liren
Svart drar

I kommentatorstudion efteråt förklarade Radjabov att svart har en ganska säker remi efter 22...c5, men då gäller det att vara påläst för det finns intrikata svängar på vägen till remin. Efter en lutare på en halvtimme spelade Ding Liren 22...Lf8. Under tiden växte Radjabovs förhoppning att de lämnat kinesens prepp, men han menade också att ställningen fortfarande var remiaktig.

Ännu en kritisk ställning:

Svart drar

Radjabov menade att Ding Liren borde ha spelat 34...Lf8, för svart bör kunna hålla tornslutspelet bonde under. I stället kom 34...Kf7 och när Radjabov fick chansen att kliva fram med kungen till e4 så var han övertygad om att vit står på vinst. Och Radjabov vann. Partiet kommenterat av Agadmator.

I intervjun strax efter partiet förklarade Ding Liren att han inte visste var i öppningen han hade gått fel. Då är det bara för honom att lyssna på Radjabovs goda råd. Vi får se hur det blir i ett eventuellt särspel.

I matchen om tredjeplatsen hade Maxime Vachier-Lagrave vissa problem efter öppningen (Grünfeldindiskt) mot Yu Yangyi, men fransmannen lyckades rädda partiet. En tredje remi och ställningen i de båda matcherna är 1,5–1,5.

MVL har visat irritation över att Anish Giri bestämt sig för att lämna återbud till Fide Grand Swiss som börjar på torsdag i nästa vecka. En plats i kandidatturneringen är vikt till spelaren med högst genomsnittliga elotal på de tolv listorna februari 2019–januari 2020, som inte är kvalificerad på annat sätt. Ding Liren ligger bäst till elo-mässigt men är kvalificerad i och med finalplatsen i världscupen. Nu är det bäddat för Giri att ta elo-platsen och han vill inte riskera den positionen genom att ställa upp i fler turneringar före elo-listan den 1 januari.

MVL har påpekat att Giri förbundit sig att ställa upp i Fide Grand Swiss genom att skriva under ett kontrakt. MVL har inte anmält sig till turneringen på Isle of Man, och i ett Twitter har han förklarat att det hade han gjort om han vetat att det tydligen är okej att bryta kontraktet och strunta i att ställa upp. MVL har de senaste månaderna i praktiken varit den ende som konkurrerat om elo-platsen i kandidatturneringen.

Finalen
Tejmur Radjabov – Ding Liren 1,5–1,5
Intervju med Ding Liren
Intervju med Tejmur Radjabov
Partiet

Match om tredjeplatsen
Yu Yangyi – Maxime Vachier-Lagrave 1,5–1,5
Intervju med spelarna
Partiet