torsdag 17 oktober 2019

Fide Grand Swiss – rond 7

Levon Aronian besegrade Wang Hao och delar nu ledningen med Fabiano Caruana.
Foto: Maria Emelianova/chess.com 

I tisdags lyckades Norge kvittera på tilläggstid till 1–1 i bortamatchen mot Rumänien i fotbollens EM-kval. Dagen efter vann Norge en fotbollsmatch mot Ryssland på Isle of Man. Magnus Carlsen spelade enligt Alexander Moisejenko en huvudroll i den matchen, och den utkämpades på vilodagen i Fide Grand Swiss. Norge hade ett par bra dagar på fotbollsplanerna.

I spellokalen finns världsmästaren med i förföljargruppen en halv poäng efter ledarduon Fabiano Caruana och Levon Aronian. Den senare har chansen att säkra en plats i kandidatturneringen. I rond 7 besegrade han Wang Hao och det var den enda vinsten på de tolv toppborden.

Levon Aronian – Wang Hao 
Svart drar

56...Ta3?
Som Peter Heine Nielsen har påpekat kunde Wang Hao ha ordnat remi med 56...Td3!! 57.Tf6 Td8 58.Tf5+ (58.Txf3 Tg8+) 58...Ke4 59.h5 Td5!

analys

Svarts torn borde alltså ha hållit sig i närheten (d-linjen) av kungen och inte flaxat ut till a-linjen.
57.Tf6 Ta8 58.Tf5+ Ke4 59.h5


59...uppg.

Trettonårige indiern Raunak Sadhwani har i praktiken klarat den slutgiltiga GM-inteckningen. Det enda som kan hindra honom från att bli stormästare efter rond 9 är att hans motståndare i de två nästföljande ronderna inte dyker upp till spel. Danske junioren Jonas Bjerre ligger också bra till för att ordna den tredje GM-inteckningen.

Nils Grandelius försökte pressa fram något i ett löparsluspel med sju bönder var men det gick inte att kliva över remibarriären. Pia Cramling hamnade i ett komplicerat mittspel och när tidsnöden tillstötte rasade hennes ställning ihop.

Resultat
Partier

* * * * *

I helgen spelas de tre första ronderna i elitserien och superettan. Sammandraget arrangeras i Uppsala. Direktsändningslänken är på plats i den oumbärliga högerspalten.

Rond 1 (fredag klockan 18)
Limhamns SK – SK Rockaden Stockholm
Wasa SK – Växjö SK
Stockholms SS – Eksjö SK 
Farsta SK – Burgsvik Alva SK 
Lunds ASK – Västerås SK

Allsvenskan