fredag 4 oktober 2019

Världscupen – final och match om tredjeplatsen

De fyra främsta i världscupen: Tejmur Radjabov, Ding Liren, Maxime Vachier-Lagrave och Yu Yangyi. Foto: khantymansiysk2019.fide.com

Vem anade att finalen skulle sluta triumfatoriskt för Tejmur Radjabov efter hans bleka start med en avslagen remi i första partiet och förlust i andra partiet? Det blev fyra remier i särspelet innan blixtpartierna tog vid, och där segrade Radjabov med 2–0. Det blev till på köpet en vacker avslutning i sista partiet:

Tejmur Radjabov – Ding Liren 
Vit drar

41.Td7!
Det fanns anda vinstdrag men inget vackrare.
41... Dxd7 42.Sf6+ Kg7 43.Sxd7 Tb5 44.Dc4 Td5 45.Sc5 Tfxe5


46.Sxe6+ uppg.

Radjabov förklarade att han kände extrem trötthet efter den långa turneringen, och vad gällde glädjen så sa han att den var betydligt större när han femton år gammal slog sin dåvarande idol Garri Kasparov i Linares 2003. Nu tänker han – efter välbehövlig vila – så smått börja förbereda sig för kandidatturneringen.

Det räckte med två snabbpartier när Maxime Vachier-Lagrave vann särspelet mot Yu Yangyi i matchen om tredjeplatsen. MVL vann båda partierna, det andra med svart efter bara 24 drag. Det vittnar mer om trötthet hos förloraren än om briljans från vinnarens sida. Fransmannen var lite besviken att han missade kvalificering till kandidatturneringen, men han hade förhoppningar om att kunna ordna den saken i Fides GP-serie.

Magnus Carlsen hade en annan idé om hur MVL kunde förbättra sina chanser att komma med i kandidatturneringen: genom att genast flytta från Paris till Jekaterinburg och därigenom sannolikt få arrangörens wildcard. Världsmästaren seriöst om Radjabov: ”Han är en fajter och en hjälte.”

Finalen
Tejmur Radjabov – Ding Liren 6–4
Intervju med Tejmur Radjabov
Partierna

Match om tredjeplatsen
Maxime Vachier-Lagrave – Yu Yangyi 4–2
Intervju med Maxime Vachier-Lagrave
Partierna

Den avslutande presskonferensen