onsdag 13 juli 2011

Barbera del Valles

Alina l'Ami är säkert nöjd med sin insats i Barbera del Valles. Foto: www.ajedreznd.com

Pontus Carlsson fick en olycklig start i Barbera del Valles men det blev helt okej till slut. Han kom på delad tredjeplats med 6,5 poäng, en poäng efter turneringsvinnaren Levan Arosjidze. Stellan Brynell har ingen anledning att jubla över sina 6 poäng. Alina l'Ami spelade remi med Stellan och tog lika många poäng som honom. Hon var å sin sida säkert jättenöjd, för som framgått av twitterflödet – längst upp i den oumbärliga högerspalten – tog hon sin första GM-inteckning. Det är hennes man Erwin som lämnar den uppgiften.

Jag kompletterar med en kombinationsövning från den spanska turneringen. Det är dansken Jacob Carstensen som får till det:

Jacob Carstensen – Amalia Aranaz
Vit drar



Lösningen finner du sist i det här inlägget.

* * * * *

Apropå Axel Smith och hans triumf i Oslo så kommer Bertil Pålsson med information som visar en annan stark sida hos Axel:
Lite kuriosa. Axel är inte bara duktig i schack. Han är även en skaplig löpare och gjorde Malmömilen på 55:28. För att få perspektiv på tiden så sprang han ett antal km bärande på en stor resväska. Den fanns utmed banan och den som tog den över mållinjen fick behålla den. Vilket han fixade.

Efter 5 km var det en 100-meterssträcka och den som klarade den snabbast fick en Applepryl. Minns inte vilken av dem det var. Axel var snabbast och fixade dessa 100 m med flygande start på imponerande 10,3 sekunder. (Axel, vad gör du på 100 m från startblock? LG)
Den senare tidsangivelsen får mig att tänka på en snabbkomponerad dikt av Jan Mårtensson, som han skrev när han jobbade på tidningen Arbetet. Lennart Strandberg var då sportchef. (Sommaren 1972 hade jag för övrigt mitt första jobb på en dagstidning: jag skrev om VM-matchen på Reykjavik för just Arbetet och minns att Strandberg ibland kom förbi på redaktionen och undrade hur det gick för Fischer och Spasskij.) Strandberg kvalificerade sig till finalen på 100 meter vid OS i Berlin 1936. Senare det året i hemstaden Malmö satte han svenskt rekord på den distansen på just 10,3. Det rekordet stod sig i hela 37 år.

Mårtensson skaldade till sin kollega på Arbetet:
Vad är väl 100 meter i Berlin
mot 10,3 rader av Ferlin?
Ganska genialt.

* * * * *

I partiet Carstensen-Aranaz följde 25.Txe7! uppg. Löparen hjälper till i slutangreppet, till exempel 25...Texe7 26.Dxf6+ Ke8 27.Dh8+ Kf7 28.Dxh7+ Kf8 29.Dh8+ Kf7 30.Le6+ Txe6 31.Txe6 Sxd5 32.De8+ Kg7 33.Dxg6+ och 34.Te8 matt.