fredag 15 juli 2011

Helgguiden

Emanuel Berg med vinnartrofén efter fjolårets SM-triumf. Foto: Calle Erlandsson

Festen börjar imorgon. Inbjudningskorten har gått ut. Inget slipsförbud. En stor del av landets aktiva schackspelare är på väg mot Västerås mer eller mindre välpreppade. SM börjar alltså imorgon lördag. I skrivande stund står det 644 startande på räkneverket.

Om man studerar övre halvan av startfältet i SM-gruppen så får man bilden av en drabbning mellan fjolårsmästaren Emanuel Berg och Skåne.

Emanuel Berg, Burgsvik Alva SK 2604
Hans Tikkanen, Lunds ASK 2596
Jonny Hector, Limhamns SK 2568
Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2547
Nils Grandelius, Lunds ASK 2542
Pontus Carlsson, Sollentuna SK 2496
Pia Cramling, Sollentuna SK 2472
Johan Eriksson, Västerås SK 2401
Bengt Lindberg, Solna SS 2391
Jonathan Westerberg, Vallentuna SK 2313

Om tekniken fungerar blir det tjugo direktsända partier från varje rond.

Det finns ett par världsevenemang som står i skuggan av SM den kommande veckan, åtminstone i mina ögon. Jag tänker på Lag-VM i Ningbo samt superturneringarna i Biel och Dortmund (start på torsdag). Det finns säkert andra som placerar evenemangen på ett annat sätt på intresse-skalan.

Tio fyramannalag med en reserv har kvalificerat sig till Lag-VM. Jag listar dem i den ordning de slutade sinsemellan i fjolårets olympiad i Chanty-Mansijsk: Ukraina, Ryssland, Israel, Ungern, Kina, Armenien, USA, Azerbajdzjan, Indien och Egypten. Som en kuriositet kan nämnas att Sverige kom före Egypten i Chanty-Mansijsk, men här handlar det om att Afrika ska representeras av ett lag i detta sammanhang.

Den dubbelrondiga sexmannaturneringen i Biel, som inleds på måndag, försöker konkurrera om uppmärksamheten med följande startfält:

Magnus Carlsen 2821
Maxime Vachier-Lagrave 2722
Alexei Shirov 2714
Fabiano Caruana 2714
Alexander Morozevitj 2694
Yannick Pelletier 2587

Okej, det blir nog lika intressant som att följa alla SM-grupperna.

En del svenska spelare är i farten i utländska turneringar. Förutom dem jag har nämnt i tidigare inlägg finns en trio i Rethymnon. Deras poängskörd efter fem ronder: Peter Vas 4; Anders Livner 3,5 och Mikael Arnelind 2 poäng.

Jag flätar in en partiställning från Rethymnon. När jag ser namnet Dmitrij Svetusjkin så tänker jag genast på hur vackert Bjørn Brinck-Claussen avslutade mot honom i Lido Adriano. Här ett försök till rehabilitering:

Dimitrij Svetusjkin – Andreas Moen
Vit drar22.Txe7! Dxe7 23.Lxg7+! Kxg7 24.Sf5+ uppg.

Miguel Najdorf bodde större delen av sitt liv i Argentina men föddes i Polen. Igår inleddes Najdorf-festivalen i Warszawa. Bland 98 deltagare i grupp A finns bland annat sexton stormästare och en trio från Solna SS: Petter Lindborg, Thomas Johansson och Peter Bjarnehag. Direktsändningslänk i den oumbärliga högerspalten och resultaten därifrån och från andra intressanta turneringar hittar du som alltid under Aktuella turneringar.