torsdag 28 juli 2011

Veteranen Ulf Andersson

Ulf Andersson hemma i Arboga. Foto: Calle Erlandsson

Det var skoj att lyssna på Ulf Andersson när han talade sig varm för veteranerna under en av Bambusersändningarna från kommentatorrummet i Västerås. Han menade bland annat att segraren i veteran-SM borde få en plats i SM-gruppen.

Här tror jag att Ulf är alltför fixerad av schackförståelse, vilket många av de bästa veteranerna har gott om. Om världsrankingen baserades på schackförståelse skulle Ulf finnas med i den absoluta toppen. Men nu handlar det om praktiskt spel där räkneförmåga, koncentrationsförmåga och fysisk uthållighet premieras. Där triumferar ungdomen. Det finns ingen spelare över femtio bland världens hundra högst rankade spelare. Det är den krassa verkligheten.

* * * * *

Igår blev det ett kvällsmål på Bohemia med större delen av svenska kolonin i Pardubice. Det var ett välkommet avbrott från min eremittillvaro i den mexikanska öknen. På La Posada Mexikana är jag en av väldigt få gäster. Det är jag och ett äldre tjeckiskt par som brukar inta frukost tillsammans. De är förmodligen inte intresserade av schack och jag skulle säkert inte kunna intressera dem för mina krämpor. Domningar i högerarmen gör att jag har svårt att skriva protokoll och det blir en smula pinsamt när jag tappar slagna pjäser på brädet. I högernäven har jag fortfarande känsel i tre och ett halvt finger och kan flytta pjäser med den handen, men pjäser som ska slås plockas numera med vänstran. Tre ronder till och sedan hem till Malmö och vårdcentralen. Jag orkar inte engagera mig i ombokning och tidigare hemfärd även om det nog vore det förnuftigaste.

Idag finns det bland annat möjlighet att följa Daniel Semcesen och Axel Smith i direktsändning. På menyn finns även exempelvis Carlsen-Vachier Lagrave (Biel) och Kramnik-Meier (Dortmund).